• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici oštro kritikovali RAK

Autor SRNA

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH oštro su danas kritikovali Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK).

Kritike su upućene jer agencija nije ispoštovala zaključke ovog doma sa sjednice održane u junu da u roku od 90 dana obezbijedi uslove za usklađivanje cijena usluga operatera mobilne telefonije u BiH sa cijenama operatera u regionu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić iz SDS-a rekao je da je RAK ignorisao odluke ovog doma, jer operateri mobilnih usluga nisu smanjili cijene.

On je upitao šta je prioritet RAK-a - da štiti interese operatera ili građana, ocijenivši da je RAK do sada, uglavnom, štitio interese operatera.

"Neophodno je da država građane zaštiti od nerealnih cijena i ekstra profita operatera i punjenja njihovih džepova. Operatere treba natjerati da snize cijene bar na nivo cijena u regiji. Niko nema namjeru da ruši operatere, jer će oni, i kada spuste cijene, imati velike profite", naglasio je Bosić.

Prema njegovim riječima, novo rukovodstvo RAK-a obećalo je da će učiniti sve da zaključci Predstavničkog doma budu sprovedeni.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da se RAK često ponaša kao otuđeni centar moći, podsjetivši da više godina nije moglo da bude promijenjeno rukovodstvo Agencije.

Naglašavajući da nije dobro da se zaključci Predstavničkog doma ne primjenjuju, Košarac je upitao šta će se desiti ako u roku od 120 dana ne bude sproveden zaključak ovog doma.

On je kritikovao to što na sjednici nema predstavnika Ministarstva transporta i komunikacija BiH, istakavši da ima informaciju da entitetska ministarstva nisu uključena u izradu nove sektorske strategije u oblasti telekomunikacija u BiH.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović smatra da RAK ne štiti interese građana BiH nego, namjerno ili nenamjerno, operatera mobilne telefonije.

Prema njegovim riječima, cijene mobilne telefonije u BiH su dva do četiri puta veće nego u regionu.

"Bezobrazno su visoke cijene mobilnih operatera. Cijene usluga u BiH za isti paket veće su nego u Holandiji. Domaćinstva plaćaju veće cijene usluga mobilnih operatera nego sve komunalije zajedno", naglasio je Prodanović, predloživši smjenu Savjeta RAK-a, ukoliko ovo ne bude regulisano.

On smatra i da je nadležna Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma morala da bude mnogo efikasnija i da je nedopustiv rok od 120 dana, koliko je predloženo za realizovanje zaključka Predstavničkog doma.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić smatra da ova institucija nikada nije zaživila kako se to očekivalo, a prema njenom mišljenju, odgovoran je i Savjet ministara BiH koji je nadležan za RAK.

Novoimenovani direktor RAK-a Predrag Kovač najavio je u kratkom obraćanju poslanicima da će ova agencija u narednom periodu učiniti sve da realizuje zaključke Predstavničkog doma i da ima dobru saradnju i sa Parlamentarnom skupštinom BiH i Savjetom ministara BiH.

Komisija za saobraćaj i komunikacije predložila je Predstavničkom domu zaključak da zatraži od RAK-a da posao usklađivanja cijena usluga u mobilnoj telefoniji uradi u najkraćem mogućem periodu, ali ne dužem od 120 dana, što je u skladu sa standardima i smjernicama EU u oblasti telekomunikacija.

Drugi zaključak je da Predstavnički dom zatraži od Savjeta ministara BiH da donese novu sektorsku strategiju u oblasti telekomunikacija u BiH.

Poslanici Predstavničkog doma trebalo bi u nastavku sjednice da glasaju o danas obrađenim tačkama.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

hu

Narod ce da plati i za politicare i za sebe.Nedaju narodu oci da otvore.Kako bi oni imali najbolje i najskuplje telefone.

MONDO REPORTAŽE