• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđena optužnica protiv Lijanovića

Autor SRNA

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Jerka Ivankovića Lijanovića i više fizičkih i pravnih lica tereti za pranje novca, falsifikovanje poslovnih knjiga, kao i utaju poreza.

Za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca optuženi su Jerko i Jozo Ivanković Lijanović, dok je Slavo Ivanković Lijanović optužen za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja i pranje novca.


Milorad Bahilj, Jozo Slišković i Mirko Galić optuženi su za neplaćanje poreza, poresku utaju, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Za poresku utaju i pranje novca optužnica tereti Željka Mikulića, Draženka Kvesića i Mirjanu Šakotu, a Miroslava Čolaka i Stipu Ivankovića za pranje novca.

Pravna lica "Lijanovići" i "Optimum" Široki Brijeg terete se za poresku utaju, dok se pravna lica "MI-MO" Mostar i "Farmer" Široki Brijeg terete za neplaćanje poreza.

Ova lica su optužena da su kao grupa za organizovani kriminal zajedničkim djelovanjem izbjegla da plate davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH nepružanjem zakonskih podataka ili pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi prenosom i otuđenjem imovine, gašenjem privrednog subjekta i na drugi način onemogućili naplatu prijavljenog poreza propisanog poreznim zakonodavstvom BiH pri čemu iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM.

Prema optužnici, oni su novac za koji su znali da je pribavljen počinjenjem krivičnog djela primili, držali, njime raspolagali i upotrijebili ga u privrednom poslovanju te ugrozili zajednički ekonomski prostor BiH sa štetnim posljedicama za djelatnost i finansiranje institucija BiH.

S druge strane, optuženim pravnim licima "Lijanovići", "MI-MO", "Farmer", "Farmko", "Optimum" i "Kora-Fin" stavlja se na teret da su raspolagala protivpravnom imovinskom koristi koju su ostvarili optuženi za period od 2007. do 2012. godine.

Jerko Ivanković Lijanović nekadašnji je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE