• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako SAD naoružava Albance, nek Srbe naoružaju Rusi

SNV i premijer Srbije smatraju da je odluka SAD da isporuče oružje kosovskim Albancima opasan potez o kome treba da raspravlja SB UN.

 Ako SAD naoružava Albance, nek Srbe naoružaju Rusi Izvor: MONDO

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) Kosovske Mitrovice Nebojša Jović zatražio je da UN i Rusija spreče američku isporuku oružja za Kosovo. Odluku SAD je osudio i premijer Vojislav Koštunica.

"Ukoliko je najava Amerike o isporuci oružja Albancima na Kosovu i Metohiji tačna, jasno je da je to zlonameran i krajnje opasan potez koji bi stvorio pretpostavku za ekslpodiranje bureta baruta koje već duže vreme tinja na Balkanu", navodi se u izjavi Jovića.

Prema njegovoj oceni, potrebna je hitna reakcija generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i Rusije koji bi zakazali sednicu SBUN na kojoj bi se osudio i osujetio takav potez Amerike.

"Ukoliko se to ipak ne desi, Ban Ki Mun je obavezan da naloži šefu UNMIK-a Joahimu Rikeru da kontroliše granice Kosova i ne dozvoli da nijedan komad oružja uđe na Kosovo i Metohiju", naveo je predsednik SNV za Kosovsku Mitrovicu.

Jović je naveo da, ukoliko bi se realizovala ta ideja, to "otvara vrata Srbiji, bilo samoj ili sa Rusijom, da snabde srpski narod na Kosmet oružjem".

"To nije pravi način i u ovom trenutku to nije potrebno bilo kojoj strani, ali ako se jedna strana nelegalno naoružava, mnogo više legalnosti i legitimnosti ima srpska strana da dobije to isto", ocenio je on.

Jović je kazao da je "najbezbolniji i najlegitimniji potez" da se u Savetu bezbednosti naredi da se na Kosovo i Metohiju, po Rezoluciji 1244, vrati 999 srpskih vojnika i policajaca "koji bi konačno doprineli miru".

Američki predsednik Džordž Buš odobrio je isporuku oružja Kosovu kao znak uspostavljanja međuvladinih odnosa nakon priznanja nezavisnosti Kosova, saopšteno je juče iz Bele kuće.

U memorandumu Bele kuće upućenom Stejt departmentu, predsednik Buš navodi da Kosovo od sada može da dobija "odbrambeni materijal i usluge u skladu s američkim propisima".

Visoki zvaničnik Stejt departmenta je naveo da je ta odluka usledila nakon što su SAD priznale proglašenje nezavisnosti Kosova i dodao da je reč o uobičajenom procesu u okviru uspostavljanja odnosa dve vlade.

Isti izvor je naveo da za Kosovo i dalje važe restrikcije u naoružanju shodno planu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, kako bi se izbeglo nezadovoljstvo Srbije i Rusije.

I predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je najnovija odluka američkog predsednika Džordža Buša da naoružava Kosovo "novi, duboko pogrešan korak SAD, posle protivpravnog priznanja jednostrane nezavisnosti".

"Na Kosovu i Metohiji već ima previše oružja i umesto što dodatno naoružavaju Albance, bilo bi preko potrebno da se Amerika vrati poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN", naveo je premijer u razgovoru za sutrašnje "Večernje novosti".

Za Kosovo, istakao je Koštunica, nije potrebno novo oružje već novi pregovori. "Sasvim sigurno da ponovno uspostavljanje međunarodnog prava na Balkanu, a ne slanje oružja, predstavlja jedini put koji garantuje očuvanje mira i stabilnosti u regionu", kazao je premijer.

Prema njegovim rečima, odluka o slanju američkog naoružanja Kosovu samo potvrđuje da je reč o opasnom planu stvaranja prve NATO države na svetu, što izaziva najveću zabrinutost.

"Odluka može predstavljati novo produbljivanje problema, koji su izazvani kršenjem Rezolucije 1244 i odobrenjem Vašingtona da se u Prištini protivpravno proglasi jednostrana nezavisnost", kazao je premijer.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE