• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Viktorija Nuland stiže u posjetu BiH?

Autor mondo.rs

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland trebalo bi tokom ljeta da dođe u zvaničnu posjetu BiH, piše "Dnevni avaz".

List navodi da se "u kuloarima govori" i o mogućem dolasku u BiH američkog državnog sekretara Džona Kerija.

"Dnevni avaz" podsjeća da je ranije u kongresnu proceduru upućena rezolucija kojom SAD traže uspostavljanje specijalnog predstavnika za Balkan, koji bi ocijenio provođenje Dejtonskog sporazuma i njegove efekte, te dodaje da se o ovom dokumentu početkom sedmice raspravljano u Potkomitetu za evropska pitanja Kongresa SAD.

Povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanja rata, Kongresu je predložena rezolucija u kojoj se od predsjednika Baraka Obame traži imenovanje specijalnog predstavnika za Balkan, čiji bi zadatak bio da ocijeni provođenje Dejtonnskog sporazuma i njegove efekte.

Prema rezoluciji, traži se da predstavnik bude imenovan na jednu godinu i dostavi izvještaj najvišim američkim vlastima, dok se u rezoluciji daje snažna podrška napretku BiH ka EU i pozdravlja politička stabilizacija.

Predlagač ovog dokumenta je republikanska članica Kongresa DŽenis Han.

"Dnevni avaz" je ranije objavio da se u predloženom dokumentu pohvaljuju dosadašnji napori SAD u jačanju civilnog društva u BiH, kao i uska saradnja sa EU o provođenju procesa evroatlantskih integracija BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE