• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Školski rad: Kada je dozvoljeno tući ženu: 1.)...

Autor mondo.rs

Navodne bilješke iz veronauke jednog učenika u Bosni i Hercegovini, koje su se pojavile na društvenim mrežama, izazvao je lavinu negativnih komentara.

Rad je navodno iz predmeta islamska vjeronauka, ali autentičnost je ipak pod znakom pitanja jer se ne znaju ni takve pojedinosti kao škola ili čak grad o kome je riječ, prenosi portal Slobodna-bosna.ba.

U radu naslovljenom “Rješavanje nesuglasica u braku“, anonimni učenik, između ostalog, piše:

Udarac žene je dopušten koji ne ugrožava zdravlje ozbiljno, i ne u lice u dva slučaja:

– žena je uvela nepoznatog muškarca u kuću;

– žena bez razloga ne udovoljava potrebama muža.

Pomenuti rad navodno je iz predmeta islamske vjeronauke, ali s obzirom na činjenicu da se nigdje ne navodi njegov izvor, odnosno iz koje škole potiče, autentičnost je pod znakom pitanja, prenosi portal.

Ipak, “pravila“ ponašanja muškarca prema njegovoj supruzi koja su zapisana u ovom radu pokrenula su brojne i oštre polemike među stotinama korisnika Facebooka, što je još jednom pokazalo koliko je “osjetljivo“ pitanje vjeronauke u bosanskohercegovačkim školama.

Vjeronauka je u škole u Bosni i Hercegovini uvedena još nakon prvih višestranačkih izbora, a posljednjih godina posebno je aktuelizovano pitanje alternative ovom predmetu za djecu koja ne pohađaju vjeronauku.

Prije četiri godine tadašnji ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić pokrenuo je inicijativu da se vjeronauka izbaci iz prosjeka ocjena na kraju školske godine, a u cilju, kako je kazao, sprečavanja diskriminacije djece.

Slučaj je podigao silnu prašinu, praćenu izjavama čelnika vjerskih zajednica u BiH, posebno bivšeg reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića, da takva inicijativa predstavlja "korak ka ukidanju vjeronauke", a rezultovao je ostavkom ministra.

Procenjuje se da u Bosni i Hercegovini, u oba entiteta, više od 90 odsto dece pohađa veronauku. Deca koja ne idu na veronauku kao alternativu pohađaju predmet Kultura religija, odnosno Etika.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zena-zmaj

U osnovnoj skoli nema alternative vjeronauci. Djeca koja ne idu, jednostavno imaju predmet manje.

Gz

Kada je dozvoljeno tuzi zenu? Ne kapiram mozda kada je dozvoljeno tuci zenu. Dobro pismenost nam nije jaca strana.

MONDO REPORTAŽE