• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pod lupom": I građani izborni posmatrači

Autor SRNA

Koalicija "Pod lupom" najavila je da će posmatrati lokalne izbore 2. oktobra na kojima je planiran angažman 3.000 građana u ulozi izbornih posmatrača.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu, predstavnici Koalicije "Pod lupom" najavili su da će se kroz trogodišnji projekat, koji finansira EU, raditi na daljem unapređenju izbornog procesa u BiH.

Ova koalicija predstavila je i Izvještaj o monitoringu rada Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH.

Koalicija "Pod lupom" protivi se prijedlozima Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH koji se odnose na ukidanje redoslijeda manje zastupljenog pola na kandidatskim listama, te velikom povećanju praga za pomjeranje kandidata na unutarstranačkim listama koji je za lokalne izbore povećan sa pet na 15 odsto, a za opšte izbore sa pet na 30 odsto.

Ova koalicija će kroz parlamentarnu proceduru i u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH nastaviti zagovarati četiri ključne preporuke za izmjene Izbornog zakona BiH.

Riječ je o preporukama koje se odnose na uvođenje nestranačke funkcije predsjednika biračkog odbora, javno objavljivanje imena svih članova svih biračkih odbora, zasebne providne glasačke kutije za svaki nivo vlasti koji se bira i smanjenje visine glasačkih kabina da bi se spriječile nepravilnosti i izborne prevare.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE