• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od sastanka u Palati Srpske

Autor SRNA

Sastanak u Palati Republike Srpske nije održan zbog nedolaska predstavnika određenih političkih partija

 Nije održan sastanak kod Dodika Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da za danas najavljeni sastanak srpskih političkih lidera povodom dogovora o daljim mjerama u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH o ukidanju 9. januara kao Dana Republike nije održan zbog nedolaska predstavnika određenih političkih partija.

Predsjednik Srpske je u izjavi novinarima u Banjaluci najavio da će uskoro ponovo pozvati lidere ovih partija na razgovor, jer je Dan Republike opštenarodno i državno pitanje.

Dodik vjeruje da će se lideri tih partija odazvati narednom sastanku i da će biti postignut konsenzus.

Predstavnici Saveza za promjene odustali su od učešća na sastanku koji je danas organizovao predsjednik Srpske sa predstavnicima političkih stranaka kako bi se razgovaralo o realizaciji stava iz zajedničke izjave da se izađe na referendum o 9. januaru kao Danu Republike.

Oni su svoj nedolazak obrazložili "uvredama koje je na račun Saveza iznio Dodik sinoć u programu RTRS".

Sastanku su se odazvali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i potpredsjednik DNS-a Nedeljko Čubrilović, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske i potpredsjednik SNSD-a Nada Tešanović, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i potpredsjednik SP-a Slobodan Protić.

Sastanak je sazvan na inicijativu predsjednika Dodika, povodom dogovora o daljem preduzimanju mjera u vezi sa stavovima iz izjave potpisane 29. novembra 2015. godine.

Zvaničnici iz Republike Srpske saglasili su u zajedničkoj izjavi potpisanoj 29. novembra prošle godine da Narodna skupština donese odluku i raspiše reFerendum na kome bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike 9. januara.

"Republika Srpska nastaviće da slavi Dan Republike 9. januar u skladu sa Zakonom o praznicima Srpske, koji u sebi ne sadrži elemente diskriminacije, ne ugrožava nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost ni jednog od tri konstitutivna naroda, i u potpunosti odgovara univerzalnim vrijednostima i evropskim tekovinama", navodi se u zajedničkom izjavi.

Izjavu su potpisali Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, predsjedavajući Doma naroda u parlamentu BiH Ognjen Tadić, te lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić i NDP-a Dragan Čavić.

Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH, kako se navodi, neprihvatljiv je politički akt čiji je cilj negacija legaliteta i legitimiteta Srpske i ustavnopravnog poretka BiH ustanovljenog Dejtonskim sporazumom i kao takva se ne može primijeniti i traži se poništavanje te odluke.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

SzP, ma oni svakako i ne znju sta hoce.

MONDO REPORTAŽE