• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Cilj Srpske - EU

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je EU osnovni cilj Republike Srpske, koja želi da bude vidljiva na evropskom putu u skladu sa svojim ovlaštenjima i pravima.

 Dodik: Cilj Srpske - EU Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Dodik je poručio da Republika Srpska prirodno pripada Evropi i da želi da se nađe u EU, te da ne blokira evropski put.

"Osnovni cilj Republike Srpske jeste EU. Na tom putu mi želimo da, koristeći naša ovlaštenja i prava, budemo vidljivi i u onom dijelu u kojem smo odgovorni da budemo partneri", rekao je Dodik na prijemu, koji je u Banjaluci povodom Dana Evrope organizovao šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Predsjednik Srpske je napomenuo da "postoji problem kada moramo da se suočimo sa ustavnim promjenama", ali da mu je drago što je Vigenmark rekao da ne treba mnogo da se mijenja.

Dodik je rekao da je zahvalan EU ne samo za projekte koje je realizovala u Srpskoj, već i na tome što je pomagala Republiku Srpsku da ostvari napredak.

"Sigurno da nije bilo angažmana EU, gospodina Vigemarka lično i njegovih ljudi, Republika Srpska ne bih izgledala ovako sređena i bolja", rekao je Dodik i dodao da su sa dolaskom Vigemarka evropska pitanja i procesi ubrzani, izražavajući mu zahvalnost na tome.

Dodik je naveo da je Republika Srpska, uvažavajući okvire u kojima se nalazi, ranije imala aktivne odgovore na pitanja koja su sada problem u BiH ili treba da budu riješena.

On je izrazio žaljenje što prije dvije do pet godina nisu riješena pitanja mehanizma koordinacije i "Sejdić-Finci", koja su tada bila uslov za kandidatski status.

"I danas smo zarobljeni tim pitanjima, a dobili smo još neka nova koja moramo da rješavamo, jer je prirodno da to uradimo u ovom vremenu", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik kaže da zna da je Reformska agenda predstavlja pravac kretanja, ističući da je siguran da je Vigemark uvjeren da vlasti Srpske rade na tome predano i da su posvećene Reformskoj agendi.

Prema njegovim riječima, zastoji uvijek postoje kada neka pitanja treba rješavati zajedno sa svima u BiH.

"Želim dobro Evropi, ali mi smo pomalo u strahu od toga kuda se kreće Evropa. Mnogi i ne razumiju šta je to Evropa, ali kada čujemo procese i vidimo nove granice u Evropi onda postoji bojazan da proces može da bude destruktivan. Ipak, vjerujemo u konstruktivan proces koji zavisi od lidera EU", rekao je Dodik.

Dodik kaže da u tom pogledu vjeruje u stabilizaciju mira i napretka, jer "Evropa samo na taj način može da živi i opstane, a i mi zajedno sa njom".

On je rekao da EU daje priliku Republici Srpskoj da vodi dijalog sa njom i uči je da mora da razgovara kako bi neki problem bio riješen.

Dodik je naveo da je ponosan na to što su Banjaluka i Republika Srpska nedavno omogućile dostojanstveno i mirno otvaranje obnovljene Ferhat-pašine džamije, ali da je na tom događaju jedino bila nepotrebna retorika turskog premijera u ostavci Ahmeta Dautoglua.

VIGEMARK: REFORME NE ZAHTIJEVAJU VEĆE USTAVNE ZAHVATE

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je večeras da većina reformi koje su potrebne da bi BiH postala kredibilan kandidat za članstvo u EU ne zahtijeva neke veće zahvate u ustavnom uređenju BiH.

"Mnogo vremena se još uzaludno troši na rasprave oko ustavnih uređenja i nadležnosti u zemlji, što skreće pažnju sa onoga što građani istinski trebaju - više radnih mjesta, odgovarajuće obrazovanje i bezbjedno okruženje", rekao je Vigemark na prijemu u Banjaluci, koji je organizovao povodom Dana Evrope.

Vigemark je pozvao sve donosioce odluka u BiH da iskoriste postojeći zamah u procesu evropskih integracija da zajednički naprave pravi iskorak jer postoji mnogo više stvari koje su zajedničke nego onih koje ih dijele.

On je podsjetio da je BiH posljednja u nizu evropskih zemalja koja je podnijela aplikaciju za članstvo u EU i da sama aplikacija dolazi u izazovnom trenutku.

"Tokom protekle godine svjedočili smo o brojnim pozitivnim pomacima, a konačno je 1. juna prošle godine stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, dok je sa međunarodnim finansijskim institucijama usaglašena ambiciozna Reformska agenda", podsjetio je Vigemark.

On je napomenuo da su u BiH u toku važne socio-ekonomske reforme, ističući da bi prva faza sprovođenja Reformske agende mogla biti okončana u narednih nekoliko mjeseci.

Vigemark je rekao da je BiH, kao i drugi dijelovi Evrope, zemlja kulturnih, etničkih i vjerskih različitosti sa brojnim prirodnim resursima, uključujući ljude.

On je istakao da je EU opredijeljena da snažno podržava BiH, čiji je Unija najvažniji partner, te da će ta uloga biti nastavljena i u budućnosti.

Šef Delegacije EU u BiH izrazio je zahvalnost nadležnim organima Republike Srpske koji su pružili podršku otvaranju obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, ističući da to predstavlja važan korak u procesu pomirenja.

Vigemark je podsjetio da je EU podržala obnovu banjalučke tvrđave "Kastel".

Govoreći o Danu Evrope, Vigemark je rekao da 9. maj predstavlja početak do tada ne zabilježene ere mira i prosperiteta u brojnim područjima kontinenta.

"Stabilnost koja je prisutna na evropskom tlu više od polovine vijeka zasniva se na zajedničkoj svrsi - jedinstvu i solidarnosti evropskih nacija, ali da su danas ugroženi brojni od ciljeva osnivača EU", istakao je Vigemark.

On je rekao da je o prijetnjama opstanka EU govorila visoki predstavnik Federika Mogerini, koja je navela da kod ovih prijetnji nije riječ o terorizmu i migracijama i da pola milijarde građana EU to može podnijeti.

"Prava prijetnja opstanku EU dolazi iz naših samih granica. EU je ugrožena onda kada gradimo zidove umjesto da ih rušimo, kada se ponašamo kao polovični Evropljani, kada tražimo pomoć, ali nismo spremni da pomognemo drugima ili kada diskriminišemo druge na osnovu boje njihove kože, jezika i načina na koji se mole", naveo je Vigemark.

On je zaključio da je EU potrebno liderstvo i da treba sačuvati i reformisati Evropu.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, ministar pravde Anton Kasipović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, predsjedavajući Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Skupu su prisustvovale i mnoge ugledne ličnosti iz privrednog, javnog i kulturnog života Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE