• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okončani protesti boraca

Autor SRNA

Protesti demobilisanih boraca, koji su danas održani u cijeloj Federaciji BiH (FBiH), okončani su.

Nakon razgovora sa predstavnicima Vlade FBiH saopšteno je da će u petak, 27. maja, biti održan sastanak timova koji učestvuju u donošenju odluka kako bi bio napravljen korak prema usvajanju rezolucije na kojoj borci insistiraju.

Demobilisani borci su od izvršne vlasti u FBiH tražili da usvoji rezoluciju u kojoj se nalaze tri glavna zahtjeva - jedinstven registar boraca, jedno boračko udruženje i borački dodatak.

Oni navode da su dobili garancije da će Vlada FBiH izvršiti pritisak na Parlament FBiH da rezolucija bude usvojena.

Borci su danas protestovali istim povodom u Mostaru, Tuzli, Zenici, Stocu i drugim gradovima tražeći od vlasti da riješi njihove probleme.

Pripadnici boračkih udruženja sa područja Tuzlanskog kantona bili su blokirali magistralni put Tuzla - Doboj na petlji Šićki Brod, čime je onemogućen saobraćaj u oba pravca na ulazu i izlazu iz Tuzle.

Iz Informativnog centra BIHAMK-a saopštili su da su završeni protesti boraca na lokalitetu petlje Šićki Brod na raskrsnici magistralnih puteva M-18, M-1.8 i M-4 kod Tuzle, tako da je na ovom lokalitetu pušten saobraćaj.

Od 16.20 časova završeni su protesti i na graničnim prelazima Orahovlje, Crveni Grm i Bijača, tako da je i ovdje saobraćaj normalizovan.

Nekoliko stotina demobilisanih boraca okupilo se i 25. aprila ispred zgrade Vlade FBiH tražeći ostavku ministra za pitanja boraca FBiH Salka Bukvarevića, usvajanje rezolucije Savjeta branilaca u kojoj su iznijeli zahtjeve za uvođenje mjesečnog dodatka za borce i to za svaki mjesec proveden u odbrani BiH, koji ne može biti manji od minimalne penzije u FBiH.

Osnovne boračke organizacije FBiH, kao i Odjeljenje za branioce HVO-a i domovinski rat HNS-a ogradili su se od najavljenih protesta.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE