• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Savjet ministara da poništi odluku o popisu

Autor SRNA

Savjet ministara BiH trebalo bi da suspenduje nezakonitu odluku o popisu i ukoliko to ne učini naši predstavnici bi trebalo da prekinu odlučivanje u ovoj instituciji, izjavio je predsjednik RS Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je nezakonita odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, te istakao da Srpska ima kapacitet da u skladu sa zakonom prezentuje javnosti podatke o popisu.

"Metodologija koja je korištena nije dio preporuka koje su ranije dogovorene i zbog toga je nezakonita i neprihvatljiva", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da postoje metode da bude spriječena objava rezultata nakon donošenja odluke Agencije za statistiku BiH i da bi ih trebalo iskoristiti.

"Bez obzira na dva politička bloka u Republici Srpskoj o ovom pitanju, kao i kada je riječ o Danu Republike, ne smije biti bilo kakvih podjela među nama i svi u skladu sa svojim odgovornostima trebalo bi da učine što je neophodno. Savjet ministara BiH trebalo bi da suspenduje navedenu odluku i ukoliko to ne učini naši predstavnici bi trebalo da prekinu odlučivanje u ovoj instituciji, ne moraju se povlačiti i u tom pogledu imaju našu punu podršku", kaže Dodik.

On je napomenuo da će ovo pitanje sutra razmatrati i Vlada Republike Srpske i da je ovo trenutak kada bi trebalo da se preduzmu i neke druge mjere kojima bi se ukazalo da niko ne može da ne uvažava institucije Srpske.

Dodik je ocijenio da rezultati popisa stanovništva u BiH imaju predznak spekulativnih aktivnosti.

"Zbog toga je sve ovo neprihvatljivo i naši predstavnici u statističkim institucijama tražiće verifikaciju modela koji je neophodan i zakonit", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, neophodno je da tijelo koje je nadležno za Agenciju za statistiku BiH razmatra pitanje postupanja po navedenom pitanju i zauzme određene stavove.

"Vlasti Republike Srpske jasno su izrazile stav da je ovakav način rada neprihvatljiv i da se sve odbacuje. Ne znam kome je trebalo da na ovaj način rješava pitanje popisa stanovništva u BiH", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je prilikom popisa stanovništva bilo spekulacija, navodeći primjer Srebrenice gdje je u stanu od 70 metara kvadratnih bilo prijavljeno 30 i više lica.

"Ovakve aktivnosti se odlukom Agencije za statistiku BiH žele legitimisati. Zato Republika Srpska ne podržava ovo i naš Republički zavod za statistiku je sve odbacio bez želje da učestvuje u legalizaciji nametnutog stava, koji je nezakonito promovisao direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić", kaže Dodik i podsjeća da nije bilo nikakvih razgovora mimo zakonskih ovlaštenja.

KOMARICA SE MORA IZVINITI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da se banjalučki biskup Franjo Komarica zbog poređenja Banjaluke i Blajburga mora izviniti srpskom narodu.

"Njegova izjava ne doprinosi normalizaciji odnosa. Kao predsjednik Republike vidim da je javnost u Srpskoj negativno prihvatila njegovu izjavu i zbog toga se mora javno izviniti", rekao je novinarima Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko se izvini Komarica bi mogao doprinijeti normalizaciji odnosa.

"U suprotnom sa njim nećemo moći sarađivati dok na ovakav način tretira Banjaluku. Postoje i zakonske mogućnosti zbog širenja mržnje i neistina, ali bi bilo primjereno da se Komarica izvini", dodao je Dodik.

On je naglasio da je jasno i Komarici da je izjavu dao na osnovu proizvoljnog osjećaja događanja.

"U potpunosti odbacujem njegov pristup, koji ne doprinosi stabilizaciji odnosa", kaže Dodik i napominje da nije siguran da nadležni organi zbog izjave banjalučkog biskupa neće reagovati.

On je podsjetio da se Vlada Republike Srpske u kontinuitetu odnosila prema različitim vjerskim zajednicama na kvalitetan i stabilan način.

"Vlasti Srpske su pomagale obnovu Ferhat-pašine džamije, kao i u prikupljanju sredstava za obnovu katoličke crkve u banjalučkom naselju Petrićevac. To bi učinili uvijek, ali u uslovima ovakvih izjava, Komarica sam zatvara vrata naše pomoći, a može ih otvoriti kada je povuče i izvini se Srbima", rekao je Dodik.

BANJALUČKI ODBOR SNSD-a ĆE SAOPŠTITI IME KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će banjalučki odbor ove stranke saopštiti da li će Igor Radojičić biti kandidat za gradonačelnika Banjaluke.Dodik je poručio da je Radojičić kao predsjednik Gradskog odbora SNSD-a jedan od najozbiljnijih kandidata.

"Činjenica je da ga je skoro maksimalan broj organizacija na području grada predložilo na to mjesto", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je poručio da će kao predsjednik stranke prepustiti banjalučkom odboru SNSD-a da samostalno, u skladu sa procedurama, predloži kandidata za gradonačelnika.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE