• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi u zatvorima obespravljeni i maltretirani

Autor mondo.ba

Nadležni u FBiH ne poduzimaju ništa kako bi zaštitili zatvorenike srpske nacionalnosti koji u tom entitetu trpe diskriminacije, psihičko i fizičko maltretiranje zbog nacionalne pripadnosti, tvrde njihove porodice.

Po kršenju osnovnih ljudskih prava posebno se ističe Kazneno popravni zavod Zenica. Nekoliko osuđenika iz KPZ Zenica proteklih dana se javilo redakciji „EuroBlica“ i žalilo se na torture koje trpe, međutim direktor KPZ Zenica Hidajet Jabandžić se nije javljao na telefon, a u upravi zatvora takođe nisu željeli da komentarišu ove navode. Ni iz Federalnog ministarstva pravde nije bilo odgovora na pitanje da li su upoznati sa maltretiranjem zatvorenika srpske nacionalnosti, niti da li će nešto poduzeti.

Ombudsmen

Šefica odjela za praćenje prava zatvornika u Instituciji Ombudsmena Rada Kafedžić rekla je da svakodnevno primaju žalbe osuđenika iz cele BiH, a najveći broj ih je iz KPZ Zenica gde ima i najviše zatvorenika. "Dobijamo žalbe zatvorenika srpske nacionalnosti da su izloženi verbalnom i fizičkom maltretiranju. Žalbe u poslednje vreme su bile opravdane i postoji odgovornost ustanove. U KPZ Zenica nije se vodilo računa o mnogim stvarima i nije nam shvatljivo da se u takvim uslovima može obezbediti sigurnost osuđenicima srpske nacionalnosti", istakla je Kafedžićeva.

Jedino su reagovali u Ministarstvu pravde RS na osnovu čijeg predloga su po hitnom postupku usvojene izmjene i dopune zakona o izvršenju krivičnih sankcija RS. Po novim izmjenema osuđene osobe mogu ministru  pravde podnijeti predlog za premještaj na izdržavanje kazne u drugi entitet u kojem imaju prebivalište.

Osnovni razlog za donošenje ovakog zakona jeste da su se u više slučajeva osuđenci srpske nacionalnosti, koji služe kaznu u FBiH, obraćali molbama ministarstvu  da se premeste u zatvore u RS. Kao razlog za premeštaj obično su navodili diskriminaciju i teška zlostavljanja.

"Nakon najnovih dešavanja počektom maja u KPZ Zenica kada su na Vaskrs brutalno pretučeni srpski zatvorenici, ukazala se potreba da se propiše mogućnost premeštaja osuđenika iz jednog u drugi entitet. Oni koje žele da budu prebačeni moraju ispuniti određene uslove", rekli su u Ministarstvu pravde.

U prethodnom periodu, zbog psihičkog i fizičkog zlostavljanja na nacionalnoj osnovi, posebno u KPZ Zenica, aktivno je bio uključen i Ombudsmen za ljudska prava u BiH.

Podsjetimo, tokom proslave Vaskrsa grupa vehabija brutalno je pretukla braću Nenada i Predraga Bajića i Sinišu Babića. Predrag je ispričao novinarima da čuvari nisu reagovali dok su ga tukli i da to nije prvi put.

Redakciji Euroblica obratio se i Robert Jusić iz Srbije koji takođe tvrdio da su ga u KPZ Zenica maltretirali i tukli zbog toga što je Srbin, kao i da su ga pokušali ubiti.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE