• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Nedopustivo rušenje interesa Srba

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da su se u BiH dogodile stvari koje su prešle liniju i naglasio da ne može dozvoliti da se ruši interes Srba i Republike Srpske.

  Ivanić kaže da se "nešto desilo kod predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda" i da se kreiranje negativne atmosfere ne događa u Banjaluci, već u Sarajevu.

"Do februara je bilo kompromisa, onda je nastao haos, od pisma kardinala patrijarhu Irineju, preko poređenja Blajburga i Banjaluke, do poruke reisa / poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića/ muslimanskim vjernicima da ne dozvole vlasima da upravljaju jer će kuće potom morati puškama da brane. Došlo je i do preglasavanja srpskih predstavnika... To su stvari koje su prešle liniju...", rekao je Ivanić za B92.

Ivanić naglašava da je klasična balkanska prevara situacija o glasanju u vezi sa objavljivanjem rezultata popisa stanovništva u BiH.

"Dva predstavnika kažu jedno, dogovorimo se da odgodimo popis do kraja godine, a posle dva dana oni preglasaju i misle da to mogu. Traženo je da 200.000 lica koji ne žive u BiH, ali su državljani, budu upisani, a popis važi samo za one koji su u tom trenutku u BiH. To je za njih srpski šovinizam. Ja sam bio spreman da nosim rizik, nosio sam ga sve dok se nije dogodila prevara, a to je taj popis", naveo je Ivanić, dodajući da se struktura vlade formira na osnovu rezultata popisa stanovništva.

Ivanić kaže i da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića okvalifikovao kao nespretnu formulaciju.

"Oni smatraju da imaju to pravo, duboko u duši, smatraju da je normalno da se napadne premijer Srbije u Srebrenici kada dođe da se pokloni žrtvama", ukazuje Ivanić, navodeći da oni smatraju i da je normalno da se posjeta predsjednika Srbije odgađa zbog osuđivanog kriminalca Nasera Orića kome se sudi za ratne zločine.

Prema Ivanićevim riječima, za njih je sve to normalno, kao što im je normalno i da jedna strana stalno treba da pravi kompromis.

Ivanić kaže da je veoma zabrinut ako se situacija u BiH ne smiri u narednim mjesecima i poručuje da je spreman na kompromis, ali ne na štetu naroda kome pripada i da politika preglasavanja, dok je on tu, neće proći.

"Ako se iz Federacije BiH ne vrate na kompromisni put, onda sam ja jako zabrinut. Ako ova struktura koja je sada izabrana, a ima snagu i moć i partnera za kompromis, ne bude imala snagu za kompromis, onda je to na njima", rekao je Ivanić, navodeći da su naredni mjeseci presudni.

Prema njegovim riječima, ili će se normalno komunicirati ili treba da se zna da se ulazi u politički sukob u kom niko neće izvući ništa dobro.

Odgovarajući na pitanje da li o tome treba razgovarati u Beogradu ili u Sarajevu, Ivanić kaže da je Beograd garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da Beograd u diplomatskoj komunikaciji treba da upozori šta se događa i prenese viđenje srpskog naroda.

Ivanić napominje da Srbija ima tu obavezu, kao što hrvatski predstavnici, otkako je Hrvatska u EU, ozbiljno zagovaraju interese hrvatskog naroda u BiH, i to je legitimno.

Za izjavu Bakira Izetbegovića da će biti razmotrena revizija tužbe pred Međunarodnim sudom protiv Srbije, Ivanić kaže da je to rečeno u dnevnopolitičke svrhe, kao i da to neće proći.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE