• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo suđenje za Srebrenicu, a nije Srbima

Autori mondo.ba Autori SRNA

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, optuženima za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Srebrenice i Bratunca.

 Počelo suđenje za Srebrenicu, a nije Srbima Izvor: Mondo/ Goran Sivački
Izvor: Mondo/ Goran Sivački

U optužnici se navodi da su Arifović, Smajlović i Salihović, kao pripadnici oružanih snaga Srebrenice u sastavu tzv. rmije BiH, u junu i julu 1992. godine ubili srpske civile na području opština Srebrenica i Bratunac, prenosi Birn.

Prema optužnici, Izet Arifović zvani Ćiza ubio je civila srpske nacionalnosti koji je, sa još sedam osoba i četiri mrtva tijela, dovezen u policiju u Srebrenici nakon napada na selo Zalazje 12. jula 1992. godine.

Arifović je optužen i da je 21. juna 1992. u mjestu Ratkovići ubio Živana Prodanovića, koji je ranije predao oružje i sjedio svezanih ruku.

Tužilaštvo BiH drugooptuženog Smajlovića tereti da je pucao u dvojicu civila nakon što su izvedeni iz policije.

"Nakon što su njihova tijela natovarena na kamion, optuženi Smajlović je, primetivši da jedna od žrtava daje znakove života, pucao rafalom, te su na na taj način usmrtili dvojicu zarobljenih civila", naveo je tužilac Miroslav Janjić.

Trećeoptuženog Salihovića Tužilaštvo BiH tereti da je preostale civile odvezao u nepoznatom pravcu, a posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su poslije rata.

Lejla Čović, advokat optuženog Arifovića, istakla je u uvodnoj riječi da se optužnica zasniva samo na izjavi jednog i to zaštićenog svjedoka.

"Časni sude, od 37 svjedoka koje je Tužilaštvo najavilo, samo jedan, i to zaštićeni, pominje mog branjenika. Uvjerena sam da ćete nakon sprovođenja svih dokaza i vi doći do zaključka da Izet nije kriv", rekla je Čovićeva.

Odbrane druge dvojice optuženih, takođe, smatraju da je optužnica neosnovana, te da njeni navodi nisu tačni.

"Osnova za krivično djelo u ovom slučaju ne postoji i odbrane optuženih će to i dokazati", navela je Mirna Delalić, advokat optuženog Smailovića.

Naredno ročište, kada bi Tužilaštvo trebalo da ispita prvog, zaštićenog svjedoka "0-2" biće naknadno zakazano.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE