• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muftija Kavazović: Etničko čišćenje u RS!

Autor mondo.rs

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović je, prvog dana svetog meseca Ramazana, meseca tolerancije i praštanja u islamu, optužio Republiku Srpsku da sprovodi puzajuće etničko čišćenje muslimana na svojoj teritoriji.


On je istakao da bošnjačko-srpskog pomirenja nema dok Srbi ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Znate šta se sve desilo od jula prošle godine. Prvo je sprečena rezolucija o genocidu u UN-u. Političke snage bosanskih Srba ometaju donošenje takve rezolucije u Parlamentu BiH. I mi pričamo o nekom pomirenju. Ubeđen sam da nema pomirenja dok se genocid ne prizna", kazao je Kavazović i dodao:

"Genocid se u Srebrenici mora priznati i to bi bila jedina ispravna stvar".

Gostujući na N1TV, Kavazović je na pitanje šta će se desiti u budućnosti ukoliko odnosi ostanu ovakvi kakvi su sada, rekao da u RS postoje krajevi gde se negira bosanski jezik, gde se Bošnjacima ne dozvoljava zaposlenje i na sve načine im se otežava život.

"To je ono što ja govorim, o puzajućem etničkom čišćenju u Republici Srpskoj", rekao je Kavazović koji se protivi izboru predstavnika srpskog naroda na čelo srebreničke opštine.

Kavazović, koji je smatran umerenijim verskim liderom u odnosu na njegovog prethodnika Mustafu Cerića, kaže da je prirodno to što je pozvao Bošnjake da imaju obavezu prema Srebrenici i da ne dozvole da na vlast u toj opštini dođe neko iz reda srpskog naroda, neko ko, kako je rekao, negira genocid.

Upitan zašto je nedavno Srbe nazvao Vlasima (pogrdni naziv za Srbe u vreme osmanlija), Kavazović kaže da je to rekao u ljutnji, ali da kada Srbe nazove četnicima oni se time, ističe, ponose.

Na pitanje da i je spreman da se izvini zbog toga, Kavazović je rekao da mu je žao ako je uvredio neke od prijatelja, ali da mu zbog onih drugih, koji negiraju genocid, nije žao i da se ne želi izviniti.

Kavazović je prokomentarisao odluku da se zabrani prisustvo na obeležavanju godišnjice zločina u Srebrenici onima koji negiraju genocid, rekavši da taj Memorijalni centar nije u nadležnosti Islamske zajednice, ali da jeste u tom slučaju bi, kaže, bio saglasan sa tim.

Ponovo je zamerio srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću što je, kako je rekao, u pogrešnom trenutku boravio nedavno u Beogradu.

"Ja cenim gospodina Ivanića, ali je izabrao jako loš trenutak da ode u Beograd. Ne postoji mnogo pitanja između Bošnjaka i Srba. Pitanje identiteta, genocida i normalnog odnosa prema ljudima", rekao je Kavazović.

A na pitanje o imenovanje Abdulaha Numana na mesto muftije srbijanskog, poglavar IZ u BiH kaže da mu je drago kada neko pređe u islam, ali i dodao:

"Mi imamo jednu jedinu IZ BiH u Srbiju. Nikakva druga imenovanja nismo dali, ali me prelasci na islam raduju i želim mu dobrodošlicu u naš džemat".

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Patriota

Kada se piše protiv Srba to redovno možete objavljivati, a kada Srbi uzvrate protiv njih te vijesti i komentare ne smijete objaviti?

MONDO REPORTAŽE