• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak, Kovač: Do kraja jula potpisivanje ugovora

Autor SRNA

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak rekao je da bi Hrvatska i BiH do kraja jula trebalo da potpišu ugovor o evropskom partnerstvu.

  "Blizu smo završetka procesa ratifikacije i okončanja cijele procedure u vezi sa ugovorom o evropskom partnerstvu između BiH i Hrvatske, te bi do kraja jula, na sljedećem bilateralnom susretu u Zagrebu, taj ugovor trebalo da bude potpisan čime bi se stvorio formalni okvir da se već do sada iskazana podrška Hrvatske na evropskom putu BiH nastavi kroz političku i diplomatsku podršku, te ekspertski rad", naveo je Crnadak.

Nakon sastanka sa hrvatskim šefom diplomatije Mirom Kovačem na marginama ministarskog sastanka Centralnoevropske inicijative u Banjaluci, Crnadak je izjavio novinarima da će biti održana zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH, te da u ovim trenucima nije moguće precizirati datum.

"Ostajemo pri opredjeljenju da ova sjednica bude održana i da sva pitanja dvije zemlje nastave da rješavaju razgovorom, bilateralno, u dobroj atmosferi i ambijentu, na dobrobit naroda Hrvatske i BiH", istakao je Crnadak.

On je poručio da će Hrvatska i BiH nastaviti da sarađju i rade zajedno i kada se razriješi politička situacija u Hrvatskoj.

Crnadak je istakao da je današnji dolazak Kovača u Banjaluku posebno važna poruka zbog trenutne političke situacije u Hrvatskoj.

Kovač je rekao da BiH može očekivati snažnu podršku Hrvatske na put u EU, napomenuvši da mu je ovo četvrta posjeta BiH u pet mjeseci, što pokazuje da je Hrvatskoj stalo do saradnje sa BiH.

"BiH je za naš najvažniji susjed, jer u njoj žive Bošnjaci, Hrvati i Srbi i želimo da ova tri konstitutivna naroda budu zadovoljna i da urede BiH u kojoj će svi biti srećni", naveo je Kovač.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi o odnosima BiH i Hrvatske i potvrdio da će uskoro biti potpisan ugovor o evropskom partnerstvu.

"Bilateralna pitanja rješavaćemo dijalogom i konstruktivo, a ne preko medija", dodao je Kovač.

Na pitanje novinara kako komentariše situciju u vezi sa popisom u BiH, Kovač je rekao da je Hrvatska prijatelj BiH koji prepušta da samostalno uređuju svoje stvari, jer nije na Hrvatskoj da se time bavi.

On je dodao da će tokom posjete Banjaluci razgovarati i sa predstavnicima Hrvata u Banjaluci i Srpskoj, te biskupom Franjom Komaricom.

Osvrćući se na situaciju u Vladi Hrvatske, Kovač kaže da će "danas u Saboru biti izglasano nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, nakon čega će biti formirana nova većina u Saboru i nova Vlada".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE