• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kormak i Vigemark: Šansa za članstvo u EU opada

Autor SRNA

Mogućnost da se u skorije vrijeme osigura pozitivan odgovor na zahtjev BiH za članstvo u EU rapidno se smanjuje,upozorili su Morin Kormak, ambasadorica SAD u BiH i Lars-Gunnar Vigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH

  Događaji u sljedećih nekoliko dana bi mogli imati dalekosežne posljedice na prosperitet i sigurnost zemlje tokom narednih deset godina, upozorili su danas Morin Kormak, ambasadorica SAD u BiH i Lars-Gunnar Vigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

Kako je saopšteno nakon susreta, razgovarali su o neriješenim pitanjima od velikog značaja za budućnost BiH u ovom kritičnom trenutku.

"Konkretno, mogućnost da se u skorije vrijeme osigura pozitivan odgovor na zahtjev BiH za članstvo u EU rapidno se smanjuje. BiH će trebati da prihvati prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koju su nedavno ispregovarali BiH i EU. Bez ove prilagodbe – koja treba da donese dobrobiti građanima BiH – nema garancije da će BiH preći u novu fazu pristupanja Evropskoj uniji", naglasili su oni.

Bez ovog važnog koraka prema Evropi, doći će do daljnjih zastoja u važnim investicijama koje su poticaj budućeg prosperiteta BiH, dok vlasti treba da što prije odobre konačnu verziju mehanizma koordinacije.

"Međunarodna zajednica je dala punu podršku pripremi i početnoj provedbi Reformske agende i ovo će donijeti rezultate ako se prošireni aranžman MMF-a odobri do sredine jula. Ali, ovo je samo prvi korak. Prilagodba SSP-a i prihvatanje zahtjeva za članstvo će biti ključno za stvaranje uslova pod kojima će se program MMF-a održati i u narednim godinama, i to je jako važno", napomenuli su Kormakova i Vigemark.

Međunarodna zajednica sveukupno planira osigurati više od 2 milijarde eura kako bi pomogla BiH u naredne tri do četiri godine.

Od toga će otprilike 850 miliona eura biti direktna budžetska podrška, a 1,3 milijarde eura će biti usmjerene na ulaganja u infrastrukturu.

Sve ovo zavisi od toga da li će BiH biti na stabilnom političkom putu ka Evropi.

"Više jednostavno nema vremena ukoliko želimo da Reformska agenda i podrška međunarodne zajednice urode plodom. Budućnost BiH ovisi o tome", naglašeno je nakon sastanka.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

šansa?

Šansa nikad nije ni postojala da državna zajednica entiteta zvana BiH uđe u EU. Inače interesantno je kako uvijek nađu modus kako za neku glupost optužiti Srpsku da je krivac. Oni objavljuju nelegalno popis, ne rješavaju pitanje Mostara, ali su im Srbi krivi za sve jer nisu prihvatili SSP koji bi uništio poljoprivredu u RS

MONDO REPORTAŽE