• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDP BiH tužio Maleševića zbog jezika

Autor SRNA

Socijaldemokratska partija BiH podnijela je krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Maleševića zbog spornog naziva "jezik bošnjačkog naroda" koji je upisan u đačke knjižice.

SDP BiH danas je podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića zbog krivičnog djela nesprovođenje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa nazivom maternjeg jezika, te zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

"Malešević je izdao spornu instrukciju školama u Republici Srpskoj kojom je naložio direktorima škola da se u đačke knjižice i svjedočanstva isključivo upisuje jezik bošnjačkog naroda, a ne `bosanski jezik`, što je direktno u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH", rekao je politički direktor SDP-a Damir Mašić na današnjoj konferenciji za novinare.

Navodeći da se naziv bošnjačkog jezika u Republici Srpskoj problematizovao tek od 2012. godine, Mašić je ocijenio da je "neko svjesno htio da napravi problem".

On je napomenuo da je pravo na jezik jedno od osnovnih i neotuđivih prava, što je jasno navedeno u obrazloženju odluke Ustavnog suda.

Mašić kaže da je Malešević "proizveo atmosferu straha i neizvjesnosti kod velikog broja građana Republike Srpske, jer je svojim nametanjem naziva jezika učenicima izazvao osjećaj razdora i netrpeljivosti".

On je naveo da su zbog toga roditelji i djeca najavili napuštanje Republike Srpske.

U odluci Ustavnog suda, na koju se poziva SDP, navodi se da nadležne vlasti u Republici Srpskoj ne mogu zabraniti Bošnjacima ili ostalim da naziv maternjeg jezika koji uče u školi bude "bosanski jezik".

Ustavni sud BiH je naveo da je ustavno pravo konstitutivnih naroda i ostalih koji se tako ne izjašnjavaju da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele i svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i Ustava Republike Srpske.

"Ustavno pravo na ime jezika prema želji onog naroda koji govori taj jezik ne može biti uslovljeno lingvističkim pravilima, jer ustavno pravo na ime jezika ima prevagu nad lingvističkim pravilima", dodaje se u odluci.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Kad resite to u federaciji onda se javite

xy

A zasto ne pise bosnjacki jezik, jednostavnije je od jezik bosnjackog naroda.

Дјуро

@xy zato sto nemaju jezik

MONDO REPORTAŽE