• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić za MONDO: Banjalučani da se pitaju više

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Duško Tadić, kandidat Prve stranke za gradonačelnika Banjaluke, smatra da su gradu na Vrbasu potrebne temeljne promjene. Planove i prijedloge koji bi, smatra, poboljšali život svih nas podijelio je sa MONDOM.

 Duško Tadić za MONDO: Banjalučani da se pitaju više Izvor: Vedrna Ševčuk/MONDO

Ovaj tridesetčetvorogodišnji atletičar za gradonačelničku kandidaturu se odlučio iz revolta, a zalaže se za nove ideje i projekte koje će omogućiti građanima Banjaluke život dostojan čovjeka.

"Da bi navedeno moglo da se ostvari odlučio sam da se uključim u politiku. Godinama sam u sportu i borim se za boljitak, ali je politika uključena u sve sfere društva i jedino kroz njeno djelovanje je moguće doći do konkretnih rezultata", rekao je Tadić na početku razgovora za MONDO portal.

Kandidat Prve stranke Banjaluka svoje prednosti u odnosu na druge kandidate vidi u tome što je "nov" i bez političkih "repova".

"Stalno se priča kako na izborima treba da se pojavi neko novi kako bi došlo do određenih promjena. Na žalost, ni pozicija ni opozicija nisu mnogo uradili u proteklom periodu, a imali su priliku", rekao nam je Tadić i istakao da je za bolju Banjaluku potrebno djelovanje na principu zajedništva i usaglašavanju stavova.

"Ako postanem gradonačelnik poseban akcenat staviću na komunikaciju sa građanima. Oni imaju ideje i rješenja za mnoge probleme, samo nemaju priliku da to pokažu na pravom mjestu", istakao je Tadić.

Iako svjestan da iza sebe nema političku karijeru i da to može uticati na glasove birača, kaže da ima potrebnu energiju za unapređenje svih sfera života kao što su ekonomija, privreda, sport...

"Do posla se teško dolazi, ne mogu svi da rade u državnoj službi. Ono što Banjaluci fali su nove fabrike. Sramota je što veliki broj naših sugrađana prinuđen raditi u manjim i okolnim mjestima, a mogli bi u svom gradu. Nemoguće je da grad kao što je Banjaluka ne može da dovede investitore koji će obezbijediti sredstva za zapošljavanje većeg broja ljudi.

Da bi do toga došlo potrebno im je omogućiti neophodnu infrastrukturu i riješiti komplikovanu papirologiju, a ne samo tražiti 'uslugu za uslugu'", rekao je za MONDO kandidat Prve stranke za gradonačelnika Banjaluke.

Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO



Tadića smo pitali kako vidi gradsku administraciju s obzirom da u javnosti postoje žalbe građana na preglomaznu "aparaturu", ima li zamjerke i da li su u tom smislu potrebne određene promjene.

"Postoji veliki broj zaposlenih. Kao budući gradonačelnik u dogovoru sa službenicima i ostalim radnicima našao bih rješenje. Ili smanjiti svima plate, a da svi rade, ili isprovjeravati ko je višak", rekao je Tadić za naš portal.

Na postavljeno pitanje kako vidi rješenje problema u pojedinim gradskim preduzećima, među kojima je najaktuelnije pitanje poslovanje banjalučke "Toplane", koja je godinama u dugovima i sa čijom uslugom su građni nezadovoljni, Tadić odgovara:

"Sramno je da se svi sjete 'Toplane' u decembru i nedopustivo da za takve propuste do sada niko nije odgovarao. Bojim se da je iznošenje trenutnog rješenja ovog problema samo skupljanje političkih poena.

Problem 'Toplane' se treba rješavati na duge staze i u njega treba da se uključe svi, počev od gradonačelnika, preko odbornika, pa do građana", rekao nam je Tadić.

Prva stranka Banjaluka

Pored kandidata za gradonačelnika, Prva stranka Banjaluka na izbore izlazi sa listom od 16 kandidata za odbornike u Skupštini Grada Banja Luka, dok je nosilac liste je predsjednik stranke Vedranko Špirić.

Kada se sportista kandiduje za gradonačelnika nezaobilazna pitanja su vezana za problematiku u ovoj oblasti, kao i mogućnosti unapređenja sportsko-rekreativnih sadržaja. Banjaluka je ranijih godina važila za grad koji je iznjedrio mnoga sportska imena, a njeni klubovi bili prisutni na mnogim takmičenjima. Zašto je danas drugačije, pitali smo Tadića:

"Problemi u ovoj oblasti uvijek će biti aktuelni sve dok se ne donese zakon o sportu. Izvalače se pare i kupuju se igrači iz inostranstva, umjesto da se ulaže u našu omladinu. Nije moguće da grad od 200 hiljada stanovnika ne može da iznjedri bar osam sportista koji bi ostali i igrali u našim klubovima već ih moramo dovoditi iz regionalih liga i okruženja.

Kroz zakon o sportu precizno treba definisati koji su klubovi profesionalni, a koji amaterski. Klubovi treba da budu u privatnom vlasništvu i da opstaju od sponzora, a ne da grad izdvaja novac gdje odlučuju pojedinci i na kraju ako bude propusta da niko ne odgovara", rekao je Tadić za MONDO.

Što se tiče sportsko-rekreativnih sadržaja, Tadić posebno ističe neophodnost postojanja trim-staze za koju po njegovim saznanjima već postoji i projekat, a za čiju izgradnju bi trebalo izdvojiti oko 80 hiljada maraka.

"Postao gradonačelnik ili ne, aktiviraću sve ljude da se ova staza izgradi. Pored toga Banjaluka ima i oazu mira, a to je Banj brdo koje treba obogatiti i osvježiti dodatnim sadržajima. Takođe moglo bi se izgraditi šetalište uz Vrbas kao i biciklistička staza na relaciji Karanovac-Banjaluka", rekao nam je Tadić i istakao da posebnu pažnju treba obratiti i na djecu i stvoriti mogućnosti da svako naselje u gradu ima svoje igralište.

Na kraju razgovora naš sagovornik ističe da je njegov cilj da ljudi prepozanju promjene i da oni koji do sada nisu glasali izađu na izbore.

"Građani Banjaluke treba da se probude, aktiviraju, jer samo zajedničkim radom i trudom možemo napraviti nešto", zaključio je Tadić.

Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Još iz INFO

Komentari 9

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Ne bi bilo lose da se javi jos kandidata. Nismo valjda spali na dva.

Jumanji

Podmetnut kao treci kandidat da odvuce Cavine glasove, kao Stevandic na proslim izborima. Ljudi, to valjda kontate, niste glupi.

Sveznalice

E moj Tadiću,vidi se da si još zelen.Banjalučka inteligencija se povukla a javljaju se oni koji nisu ni za kositi travu na Borčevom stadionu,poput Umićevića Marinka-zvanog šuster,Siniše Babića-zvani prišipetlja i sl.

Stefan

Pravite sprdnju sto uopste dajete prostora ovakvim likovima u medijima...

Šuplja priča

Sve što si rekao je toliko prazna i šuplja priča.Da si nekad bio bar predsjednik kućnog savjeta-nešto bi naučio.Biti prvi ispred 200 000 stanovnika je nešto veliko,za tebe nedostižno jer se trčanjem to ne može postići.Pa stotine je onih koji imaju veće predispozicije od tebe i nisu se kandidovali,svjesni koja je to odgovornost i obaveza.Žalosno je što takvi dolaze na pojedine pozicije i urušavaju sve što im je na dohvat ruke.Kandidovati se poredIgora Radojičića i Dragana Čavića je čista blamaža.

MONDO REPORTAŽE