• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: EU je izabrala kafanu

Autor SRNA

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da dogovor postignut u nedjelju u Istočnom Sarajevu smeta SDS-u jer su predstavnici te partije ranije digli ruku za sasvim drugačiji tekst o mehanizmu koordinacije

"A onda smo mi rekli da to nije tako i to su prepoznali ljudi u Sarajevu i rekli: mi ovo ne možemo riješiti bez Republike Srpske. Umjesto da su učestvovali preko svog predstavnika gospodina Šarovića, koji je imao obezbijeđeno mjesto u pregovorima i da znaju šta se ovdje dešava, oni stoje sa strane i sad komentarišu. Ovo što smo sada dobili je neuporedivo bolje u odnosu sa onim što su oni tada prihvatili. To je neka njihova alibi politika", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je za RTRS istakla da je predsjednik SDS-a Mladen Bosić, da je htio, mogao biti obaviješten kao i svi drugi o razgovorima u Istočnom Sarajevu.

"Kad nemate druge argumente, onda kažete što ste uzeli sladoled na štapiću a ne u kornetu. Ja razumijem da kada ste dovedeni u tako nešto, nešto morate da kažete. Ali organizator ovog sastanka nije ni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, niti gospodin Bakir Izetbegović koji se prethodno usaglašavao sa kolegama iz Predsjedništva BiH", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je organizator bila EU. "Oni su birali lokaciju", navela je Cvijanovićeva, povodom reagovanja da je sastanak održan "u kafani".

Predsjednik Vlade Republike Srpske je istakla da se mnogi važni sastanci na planeti dešavaju u odmaralištima, ljetovalištima, skijalištima i restoranima i da se tamo postižu dogovori koji kasnije odlaze da se verifikuju u institucijama.

"Čula sam gospodina Ivanića koji kaže da možda način nije dobar, a ne suština koja je dogovorena. Mi smo sada riješili ona otvorena pitanja, a nakon toga ponovo treba da sjednu naši pregovarački timovi iz Savjeta ministara i vlada Republike Srpske i FBiH. Idemo prema svojim institucijama", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, integralni tekst sa izmjenama koje su napravljene sada je prihvatljiv za Vladu Republike Srpske. "Ako ovo ne ode predaleko i ne počnu osporavanja mi tokom ovog mjeseca možemo da završimo posao i pošaljemo prijedlog u naš parlament koji će se time baviti. Institucije se ne zaobilaze", dodala je Cvijanovićeva.

Na sastanku u Istočnom Sarajevu, koji je 31. jula organizovao šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, a prisustovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije i potpisano je Pismo namjere za Međunarodni monetarni fond.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE