• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro potpisivanje novog kolektivnog ugovora

Autor SRNA

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uvjereno je da će uskoro biti potpisan posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

Iz Ministarstva je saopšteno da je u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru većina pitanja usaglašena i da preostaje još da se usaglasi visina pojedinih naknada.

"Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture održali su više sastanaka sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, na kojima su usaglašavani stavovi u vezi sa posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da ne osporava pravo zaposlenima u oblasti prosvjete i kulture na naknade u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture i Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave.

S obzirom da je ranije potpisan Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti prosvjete i kulture prestao da važi, a da se visina naknada propisanih Zakonom o platama utvrđuje kolektivnim ugovorom, Ministarstvo prosvjete i kulture uputilo je svim obrazovnim ustanovama i ustanovama kulture instrukciju o načinu isplate naknada propisanih Zakonom o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture Republike Srpske.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske pozvao je danas Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da se što hitnije potpiše posebni kolektivni ugovor, ujednačen za sve budžetske korisnike.

"Insistiramo da se odredbe posebnih kolektivnih ugovora za budžetske korisnike ujednače, jer smo u prethodnom periodu imali velike razlike kod različitih budžetskih korisnika u kolektivnim ugovorima u određenim davanjima i u tom kontekstu tražićemo zajednički sastanak sa predstavnicima sindikata budžetskih korisnika i korisnika fondova, te predstavnicima vlasti", poručio je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je prestankom važenja kolektivnog ugovora 30. juna ove godine nastupio pravni vakuum i time su svi zaposleni dovedeni u poziciju nemogućnosti ostvarivanja radničkih prava.

"Vlada Srpske je nakon 30. juna donijela odluku o uvećanju plate, koja je u stvari umanjenje, jer su na svim pozicijama umanjeni određeni procenti dodataka na platu – noćni rad, prekovremeni rad i rad u dane praznika", pojasnio je Gnjatić.

Predsjednik Koordinacionog odbora visokog obrazovanja sindikata Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić pojasnio je da se zbog nepostojanja posebnog kolektivnog ugovora većina prava koja su definisana Zakonom o radu i Zakonom o platama ne mogu ostvarivati, jer je ovim zakonima predviđeno da će se visina naknada i obim prva garantovan ovim zakonima regulisati posebnim kolektivnim ugovorom.

"Nepotpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora nema mogućnosti isplate naknade za rođenje djeteta, korištenja dana odsustva zbog stupanja u brak, isplate naknade za smrt roditelja radnika, rada u otežanim uslovima, rada sa djecom sa posebnim potrebama", precizirao je Đeranić.

On je poručio da sindikat traži da se Ministarstvo obaveže da će sve zaostale naknade biti isplaćene odmah nakon potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora u jednom iznosu i u cjelosti.

Đeranić je dodao da su prava definisana Zakonom radu i Zakonom o platama "mrtvo slovo na papiru" bez potpisanog posebnog kolektivnog ugovora.

"Sve se može lako riješiti ako Ministarstvo pristane na potpisivanje ugovora koji će biti fer i ujednačen između svih budžetskih korisnika", naglasio je Ćeranić.

On smatra da se mora krenuti u što hitnije dovršavanje pregovora u vezi sa kolektivnim ugovorima i potpisivanja svih njih.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE