• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnice zbog zločina u Novom Gradu

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 13 osoba kojima se na teret stavlja zločin protiv čovječnosti na području opštine Novi Grad, tokom 1992. godine.

 Optužnice zbog zločina u Novom Gradu Izvor: Mondo/Dušan Volaš
Izvor: Mondo/Dušan Volaš

  Optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karalica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Optužnica ih tereti da su tokom juna 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, Teritorijalne odbrane, Vojne policije i paravojnih formacija, kao učesnici napada, lično i direktno, učestvovali u ubistvima, mučenju i progonu cjelokupnog civilnog bošnjačkog stanovništva iz mjesta Ekići i Alići, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća optuženi su lično i direktno, zajedno sa drugim licima, počinili ubistvo 27 civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, te tukli, mučili i zlostavljali, pred njihovom djecom i ženama, koji su gledali zlostavljanje.

Optuženi se terete da su 1996. godine, u namjeri prikrivanja zločina, učestvovali u otkopavanju masovne grobnice i bacanju većine posmrtnih ostataka u rijeku, što je prouzrokovalo da tijela samo devet žrtava budu pronađena na lokaciji masovne grobnice i u blizini rijeke gdje su bačena, dok se za tijelima ostalih još traga.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE