• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fočanski povratnik podigao most na Sutjesci (FOTO)

Autor SRNA

U fočanskoj Mjesnoj zajednici Popov Most svečano je danas u saobraćaj pušten most na rijeci Sutjesci, koji je vlastitim sredstvima, kao dar zavičaju, podigao biznismen iz Sarajeva Enes Hajdarević Hans.

Hajdarević je u gradnju betonskog mosta, dugačkog 33 i širokog tri metra, koji je bio njegova životna želja, uložio više od 150.000 KM.

Ovaj biznismen rodom iz sela Šadići u Mjesnoj zajednici Popov Most, koji se nakon ratnog izbjeglištva u Austriji, vratio u Sarajevo, a zatim i u zavičaj, poznat je kao veliki dobročinitelj za narod svog kraja - jednako za Bošnjake i Srbe.

Novi most je zamijenio dotrajalu viseću žičanu ćupriju, preko koje je saobraćaj bio zabranjen.

"Zbog opasnosti prelaska stari most je već počeo da razdvaja dvije obale i odlučio sam da sagradim novi most koji će biti trajno dobro za sve stanovnike doline Sutjeske", istakao je Hajdarević.

On je ranije obnovio porušenu džamiju u Šadićima, izdvojio je 100.000 KM za asfaltiranje lokalnog puta, a pomogao je i obnovu škole u Popovom Mostu, gdje već godinama u klupama zajedno sjede srpska i bošnjačka djeca.

Svake godine Hajdarević stipendira po jedno bošnjačko i srpsko dijete, a za Novu godinu sve đake redovno obraduje poklonima.

"Nadam se da neću na ovome stati jer dolina Sutjeske i Tjentište zavređuju puno više pažnje i ne smiju se zaboraviti, da bar djelimično budu na onom nivou kao što je to bilo sedamdesetih i osamdesetih godina", rekao je Hajdarević.

Na primjeru Hajdarevića potvrđuje se stara mudrost da je davanje najsigurnija investicija, a on ističe da ga kroz život vodi moto da čovjek vrijedi onoliko koliko dobrih djela učini.

"Sve što sam pomogao mi se višestruko vratilo u nekom drugom smislu i mnogo sam srećan kada vidim zadovoljstvo na licima mojih komšija", rekao je Hajdarević.

On je dodao da se trudi da svake godine učini po neko dobro djelo, ne gledajući na vjeru i naciju, a prioritet su mu Tjentište i Foča.



Most na Sutjesci povezao je dvije obale, ali je i dodatno učvrstio dobrosusjedske odnose između dva naroda. Nalazi se na strateški veoma važnom mjestu, na oko 15 kilometara od ušća Sutjeske u Drinu i povezuje desetak sela sa oko 250 domaćinstava na dvije obale.

"Most nam mnogo znači, povezuje čitavu dolinu Sutjeske. Svaka čast Hansu, ovo je ogroman poduhvat", rekao je Miloš Radović iz Popovog Mosta.

Njegova komšinica Mirsada Kršo kaže za Hajdarevića da ih nikad ne zaboravlja. "Enes Hajdarević je najbolji čovjek i u svemu nam pomaže", rekla je Kršo.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je zajedno sa Hajdarevićem svečano otvorio most, rekao je da je ovo rijedak i lijep primjer ulaganja u zavičaj, na koji bi mnogi mogli da se ugledaju.

"Ovaj most je više od pukog premošćavanja dvije obale, jer je on znak povratka života u ove krajeve, povratka dobre volje i finog odnosa i života među komšijama", rekao je Mašić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Au, dokle Hans dogur`o, a pre rata prodavao mekinje

Svakrea cast

Pogledas ovog covjeka,djecu iz Jajca...a ima nas jos I svima je zajednicko da vjera ne moze da izaziva mrznju,pretnju. Svaka cast covjeku koji toliko ulaze u svoj zavicaj a zauzvrat dobija ono najbolje...zadovoljstvo mjestana I njihovu zahvalnost a sebi cini zadovoljstvo dobrim djelom. Nedajte da nas djele ...jer politicari zele samo jedno a to je opet sukobe jer je to zapad naredio. Nadam se da cemo svi ovaj put biti pametniji od zapada I nasih politicara jer svi oni rade za licni interes I novac a za narod koga boli...

MONDO REPORTAŽE