• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavnici RS danas sa Vučićem i Nikolićem

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će srpski predstavnici iz BiH na današnjem sastanku u Beogradu s predsjednikom i premijerom Srbije Nikolićem i Vučićem, razgovarati o djelovanju visokog predstavnika i BiH.

 Dodik danas sa Vučićem i Nikolićem  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



Dodik je za Radio RS rekao da će se na sastanku "raspravljati o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika i njegovoj obavezi da i Srbiji, kao zemlji potpisnici, dostavlja izvještaj o radu, što se do sada nikada nije desilo".


On je rekao da je to "vid kršenja akta kojim je osnovan OHR, te da očekuje i detaljniju analizu rada i ponašanja visokog predstavnika."

"Na odgovoran način ocijenićemo cjelokupnu situaciju u vezi primjene Dejtonskog sporazuma s aspekta i RS i Srbije", rekao je Milorad Dodik uoči sastanka.

Komentarišući zaključke Savjeta za implementaciju mira (PIK) u BiH, koji je pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu republike, Dodik je ocijenio da je to "neformalno tijelo koje se pokazalo da štiti nasilje visokih predstavnika nad institucijama Republike Srpske".

"I jučerašnji stav povodom referenduma je u skladu sa takvim ponašanjem i nema značaja", rekao je predsjednik RS.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sastaće se danas u Beogradu sa predsjednikom i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenom Ivanićem i predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem.

Državni vrh Srbije održao je konsultacije povodom poziva Savjeta za sprovođenje mira BiH (PIK) Srpskoj da odustane od referenduma o Danu Republike.

Na dvočasovnom sastanku, kojem su osim Nikolića i Vučića, prisustvovali ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića i Nela Kuburović pravde Srbije, usaglašeno je da bude održan sastanak sa srpskim liderima iz BiH i Srpske na kojem će biti razmotrena aktuelna situacija i eventualno dalji koraci.

Upravni odbor Saveta za primenu mira (PIK) u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvao je vlasti Republike Srpske (RS) da ne održe referendum o Danu Republike Srpske i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcjepljenja.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica PIK-a, uz izdvojeno mišljenje ruskog ambasadora, navodi se da je Ustavom BiH "nesumnjivo utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE