• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vigemark: Pitanje referenduma "prenaduvano"

Autor SRNA

EU smatra da je referendum u Srpskoj nepotreban i da je to pitanje "prenaduvano", izjavio je nakon sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović poručio je da je Narodna skupština otvorena za saradnju sa međunarodnom zajednicom i da će sve primjedbe, sljedeće korake i obaveze u vezi sa budućim upitnikom za BiH na putu ka EU na vrijeme i odgovorno izučavati.

"Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark upozorio je danas na važnost uloge Narodne skupštine u ovom procesu, jer ukoliko ne bude učestvovala u njemu obesmisliće svoje postojanje. Radićemo na tome da Narodna skupština svoj zadatak odradi kvalitetno i na vrijeme", poručio je Čubrilović.

On je nakon sastanka u Banjaluci sa Vigemarkom istakao da je poznat stav međunarodne zajednice po pitanju referenduma u Srpskoj, kao i ono što Narodna skupština treba i može da uradi.

"Vigemark se interesovao za buduće korake od 25. septembra i upoznao sam ga da će Narodna skupština pristupiti izradi i donošenju zakona o praznicima Republike Srpske u kome će biti definisani stavovi koji neće vrijeđati druge narode i koji treba da bude donesen uz saglasnost svih učesnika u radu Narodne skupštine", pojasnio je Čubrilović.

On je dodao da je današnji sastanak bio najkonstruktivniji do sada sa Vigemarkom, a riječi je bilo o važnom datumu za BiH - prihvatanju zahtjeva BiH za članstvo u EU i davanje naloga Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH, te o svemu što smeta na tom putu i obaveze Narodne skupštine Srpske.

"Nadam se da je ono što je do sada urađeno zapazila EU, da je parlament bio veoma konstruktivan, da je sve svoje obaveze izvršavao na vrijeme, da nemamo koraka koji bi zasmetali da BiH ide putem EU", istakao je Čubrilović.

Vigemark je ponovio da EU smatra da je referendum u Srpskoj nepotreban i da je to pitanje "prenaduvano", te da je jedini način za rješavanje ovog pitanja da svi uključeni akteri djeluju kroz konstruktivan dijalog.

"Potrebno je da se izbjegnu provokativne izjave, pogotovo onih koji nisu dovoljno ili nikako upoznati sa ovim pitanjem, jer bi nas takva djelovanja mogla odvesti u neke druge pravce", ocijenio je Vigemark.

Prema njegovim riječima, otuda i velika važnost uloge Narodne skupštine Republike Srpske, jer ona donosi zakone koji će uređivati ovo pitanje.

On je pozvao političke aktere da pokušaju zajednički naći rješenje za ovo pitanje i medije da ostanu neutralni u svom izvještavanju.

"EU zagovora odgovorno ponašanja, bez poigravanja simbolima na provokativan način", poručio je Vigemark.

On je istakao da niko od EU nije tražio da posreduju u iznalaženju rješenja kada je riječ o praznicima u Srpskoj i BiH, ali su spremni da pomognu i iznalaženje rješenja mora uključivati sve aktere na svim stranama i ono ne smije biti nametnuto i mora biti u skladu sa odlukama sudova.

"Odluka sudova se poštuju sviđale vam se one ili ne, a činjenica da neke druge odluke nisu provedene nisu dovoljno opravdanje za vaše, vlastito nepostupanje", poručio je Vigemark.

Vigemark je rekao da održavanje referenduma dolazi u "nesretnom vremenskom trenutku" kada je razmatrana aplikacija BiH za članstvo u EU i uoči samih lokalnih izbora.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o aplikaciji BiH za članstvo u EU i narednim koracima, pri čemu će Narodna skupština Republike Srpske, kao i sva zakonodavna tijela imati izuzetno važnu ulogu, u okviru ne samo svog djelovanja donošenjem zakona i propisa, već i kontrolom njihovog provođenja.

Vigemark je dodao da će ovaj razgovor biti nastavljen u narednim mjesecima i godinama kako BiH bude dalje napredovala na putu svog članstva.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE