• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK: Sve spremno, građani izađite na izbore

Autori mondo.ba Autori Agencije

"Izvršene su sve tehničke pripreme neophodne da u nedjelju, 2. oktobra, u 7.00 časova biračka mjeta budu otvorena", saopšteno iz CIK-a.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da su izvršene tehničke pripreme neophodne da u nedjelju, 2. oktobra, u 7.00 časova biračka mjeta budu otvorena.

"Sutra ujutro od 7.00 časova do nedjelje, 2. oktobra, do 19.00 časova je period izborne ćutnje i nema političke promocije", istakao je Šantić na konferenciji povodom održavanja lokalnih izbora i obuke međunarodnih izbornih posmatrača.

Šantić je podsjetio birače da važeća identifikaciona dokumenta, potrebna za izlazak na izbore, moraju biti izdata od zvaničnih organa BiH, a to su pasoš, lična karta ili vozačka dozvola.

"Pozivam vas da u što većem broju izađete na izbore i zaokružite političku opciju koja vam odgovara", istakao je on.

Kada je riječ o glasačima koji glasaju putem pošte, Šantić je rekao da je bilo prijavljivanja da se glasa, a da osobe za to nisu znale, te skrenuo pažnju da se podaci o mjestu glasanja mogu dobiti na internet stranici CIK-a ili putem SMS-a.

"Ako birački odbori nemaju informaciju da se glasač nalazi na Izvodu iz glavnog biračkog spiska, treba otići na najbliže biračko mjesto za izdavanje takozvanih nepotvrđenih glasačkih listića gđe će im predsjednik tog biračkog odbora omogućiti da glasaju na nepotvrđenim listićima", rekao je on.

Šantić je rekao da ako neko poslije zaključenja Centralnog biračkog spiska na dan izbora, stekne biračko pravo i dobije ličnu kartu, može na tom istom mjestu koje izdaje nepotvrđene glasačke listiće da glasa.

Prema njegovim riječima, u Centralni birački spisak upisano je više od 3,2 miliona birača, više od 451 ovjereni politički subjekat i preko 30.000 kandidata.

"Imamo 6.000 ovjerenih posmatrača, oko 300 međunarodnih posmatarača, odnosno ukupno oko 6.000 nevladinih organizacija-posmatrača uključujući i političke subjekte, ali samo CIK koje je ovjerio, pridružiće nam se i preko 60.000 ovjerenih posmatrača iz opštinskih izbornih komisija", najavio je Šantić.

Šantić je pozvao posmatrače da budu od 7.00 do 19.00 časova na glasačkim mjestima i da zahtijevaju da se zapažanja o nepravilnostima upišu u zapisnik o radu biračkog odbora.

"Ako ne bude tako, ona će biti odbačena ako ne budu zapisana, nećemo moći uticati na eventualčne nepravilnosti", dodao je on.

Lokalni izbori u BiH biće održani u nedjelju, 2. oktobra, a na njima će građani birati vlasti u 141 lokalnoj zajednici, te u Brčko distriktu, dok izbori ni ove godine neće biti održani za Grad Mostar.
Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 19.00 časova.

Lokalni izbori biće sprovedeni za skupštine/vijeća 57 opština u Republici Srpskoj, 74 opštine u Federaciji BiH, šest gradova u Srpskoj - Prijedor, Bijeljina, Banjaluka, Doboj, Zvornik i Trebinje, četiri grada u Federaciji - Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg, te za Skupštinu Brčko distrikta.

Na izborima će biti izabrano 3.136 odbornika/vijećnika, od kojih 26 predstavnika nacionalnih manjina.

Građani će na izborima 2. oktobra izabrati i 131 načelnika u BiH, te 10 gradonačelnika. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

Ne, hvala. Moze ovaj nakaradni bal vampira i bez mene. Izbor je takav da izbora nema, pa hvala-zivio!

MONDO REPORTAŽE