• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko su kandidati za predsjednika Suda BiH?

Autor mondo.rs

Sedam kandidata je u trci za poziciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

  Na konkurs Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za ovo upražnjeno mjesto prijavilo se sedam kandidata od kojih dva nisu sudije Suda Bosne i Hercegovine.

Pet kandidata sudije su Suda BiH. Od izvora bliskih ovoj instituciji N1 saznaje da su to sudije Mira Smajlović, Izo Tankić, Ranko Debevec, Tihomor Lukes i Branko Perić.

Prijavu na konkurs za poziciju predsjednika Suda BiH poslala je i Dalida Burzić, glavni tužilac Kantonalnog Tužilaštva Kantona Sarajevo, te Ismet Šuškić, tužilac Tužilaštva BiH.

Prije privremene suspenzije, suspendovani glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović odlučio je da se ne prijavi na konkurs za predsjednika Suda BiH. Za N1 su tada naveli da se “zbog započetih poslova i obaveza i ozbiljne situacije u državi, smatra potrebnijim da završi započete aktivnosti u Tužilaštvu BiH”.

Inače, Meddžida Kreso na poziciji je predsjednice Suda BiH gotovo 12 godina. Za sudiju i predsjednicu Suda Bosne i Hercegovine imenovana je 10. oktobra 2004. godine. Na funkciju predsjednice ove institucije ponovo je imenovana 26. januara 2011. godine.

Predsjednika Suda BiH postavlja Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Predsjednik se imenuje na mandat od šest godina i može biti ponovno imenovan.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE