• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Češka: Razdor u vladi odložio priznavanje Kosova

"Naš sadašnji stav je aspolutno jasan, među nama nema nikoga ko bi hteo da prizna Kosovo"

 Češka: Razdor u vladi odložio priznavanje Kosova  Izvor: MONDO

Češka vlada neće 2. aprila odlučivati o priznavanju nezavisnosti Kosova, jer se tome usprotivio ključni demohrišćanski partner vladajućih konzervativaca i priznanje ne bi prošlo.

"Sasvim sigurno predlog da se Kosovo prizna neće biti na dnevnom redu sednice 2. aprila, zato što ako bi tada glasali u vladi o Kosovu, ono ne bi bilo priznato", kazao je večeras premijer Miroslav Topolanek jednom češkom radiju.

Zahtev demohrišćana da se o Kosovu raspravlja prvo na zasedanju najužeg rukovodstva tri stranke vladajuće koalicije pre nego što pred ministre dođe predlog šefa diplomatije Karela Švarcenberga da Češka Kosovo prizna, Topolanek je označio za besmislen.

Međutim, on je naveo i da nema ništa protiv toga da se povede i rasprava u koaliciji.

Hrišćanska demokratska unija traži raspravu o Kosovu zato što je većina u toj partiji, bez čijih ministara predlog u vladi ne bi prošao, protiv toga da Češka prizna novu državu na Balkanu.

"Naš sadašnji stav je aspolutno jasan, među nama nema nikoga ko bi hteo da prizna Kosovo", rekao je danas lider demohrišćana Jirži Čunek.

Najmanji partner u vladi, Stranka zelenih, čiji je i šef diplomatije Švarcenberg, iznenađena je zahtevom demohrišćana, jer, kako je kazao lider zelenih, ministar životne sredine Martin Bursik, o Kosovu se dovoljno raspravljalo i u vladi i u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Češkom priznavanju nezavisnosti Kosova, pored demohrišćana, kategorično se protive i opoziciona levica, socijaldemokrate i nereformisani komunisti, ali i osnivač i počasni predsednik vladajućih Topolanekovih konzervativaca, predsednik Česke Vaclav Klaus.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE