• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džaferović: CIK da poništi izbore za Stolac

Autor SRNA

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Stocu da nije dobro da zvaničnici susjednih zemalja dolaze u BiH i daju podršku samo jednom narodu.

Džaferović je predvodio delegaciju visokih zvaničnika SDA sa svih nivoa vlasti, koja je u ovaj grad stigla sat nakon odlaska delegacije Vlade Hrvatske.

Delegacija SDA sastala se sa predstavnicima "Incijative za Stolac" i kandidatom SDA za načelnika Stoca Salmirom Kaplanom, dok se hrvatska delegacija sastala sa načelnikom Stoca Stjepanom Boškovićem, koji je i kandidat HDZ-a za načelnika opštine, te članovima Opštinskog odbora HDZ-a BiH.

"Kada zvaničnici susjednih zemalja dolaze u BiH želimo da daju podršku svim građanima, zakonu i ravnopravnosti. Ova zemlja je takva i zahtijeva da se da podrška svima", ocijenio je Džaferović.

On je naveo da su zvaničnici susjednih zemalja uvijek dobrodošli u BiH, ali da se pri dolascima moraju ispuniti odgovarajući preduslovi i procedure, ali da ne zna da li je danas to bio slučaj.

Džaferović je naglasio da je delegacija SDA u Stolac došla da podrži "Inicijativu za Stolac" i sve građane, te stabilizaciju prilika u ovom gradu i uspostavljanje atmosfere za održavanje izbora.

"Insistiramo da se utvrde sve činjenice koje su se dogodile u Stocu. Više je nego očigledno da je dio lokalne administracije pokušao da učestvuje u izbornim prevarama jer je činjenica da se na biračkim spiskovima nalaze mrtvi i da se glasanju pristupalo sa nevalidnim dokumentima", rekao je Džaferović.

On je dodao da se od policije traži da prestane pozivati na saslušanja građane koji podržavaju "Inicijativu za Stolac", a da se pozovu oni koji su "sve zakuvali".

"Tražimo od Centralne izborne komisije da poništi izbore za Stolac i raspiše nove koji će se održati uz pojačanu superviziju CIK-a i međunarodnih organizacija", naglasio je DŽaferović.

On je pozvao sve građane Stoca da stvore konstruktivnu atmosferu za održavanje izbora. "Pozivamo na mir i suživot jer je Stolac prostor i Hrvata i Bošnjaka i Srba i svih građana koji moraju biti ravnopravno tretirani", dodao je DŽaferović.

Salmir Kaplan je rekao da je ova posjeta podrška svim građanima Stoca koji se bore za pravdu i da se u ovom dijelu BiH poštuje zakon.

On je naveo da je u Stocu vanredna situacija i da su izbori prekinuti, ali ne zato što je neko ljubitelj nasilja, "već zbog toga što se neko nije pridržavao zakona i što onaj ko prima platu da implementira izborni zakon ne radi svoj posao, već radi na tome da pobijedi HDZ".

"Žao mi je što smo bili dovedeni u situaciju da prekinemo izbore, međutim drugog izbora nismo imali s obzirom da smo bili stjerani u ćošak kršenjem zakona i nanošenjem nepravde za koju se bojimo da kasnije ne bi bila ispravljena", rekao je Kaplan.

On je naveo da je važno da Stolac ne postane državno ili međudržavno pitanje jer postoje i takve tendencije.

"U Stocu treba da pobijedi onaj ko bude imao više glasova nakon fer i poštenih izbora, što je uslov za normalan i miran život. Ako neko misli da ovdje može da sprovodi ono što je sprovodio 1993. godine i da jedan narod ima sve, a drugi ništa, taj film se neće moći gledati", rekao je Kaplan.

SDP: POSJETA HRVATSKE DELEGACIJE MIMO DIPLOMATSKIH PROPISA

SDP BiH saopštio je da je današnja posjeta Stocu visokih zvaničnika Hrvatske organizovana mimo uobičajenih diplomatskih procedura i propisa, zbog čega ova stranka poziva Predsjedništvo BiH i Ministarstvo spoljnih poslova da uruče protestnu notu ambasadoru Hrvatske Ivanu del Vekiju.

"Povodom današnjih izjava ministara Hrvatske Bože Petrova i Mire Kovača u Stocu, SDP BiH najoštrije osuđuje njihovu jednostranost, te potpuno odsustvo razumijevanja ukupnog konteksta dešavanja u ovom gradu", navedeno je u saopštenju.

SDP BiH poziva CIK BiH da u vlastitoj organizaciji bez odlaganja provede izbore u Stocu na svim redovnim biračkim mjestima.

U SDP-u smatraju izjave "kojim se potpuno amnestira decenijska autokratska vladavina HDZ-a BiH u Stocu suvišnim, nerazboritim i potpuno promašenim političkim potezima".

"Stolac može biti samo grad svih naroda i građana BiH koji će u njemu imati jednaka prava i mogućnosti", saopšteno je iz SDP BiH.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Božo Petrov rekao je danas u Stocu da incidenti koji su se dogodili u ovoj opštini na dan izbora predstavljaju posljedicu višegodišnje politike u BiH, gdje su Hrvati bili diskriminisani i konstitutivni samo na papiru.

Petrov i ministar inostranih poslova Hrvatske Miro Kovač su se u Stocu, gdje su 2. oktobra prekinuti izbori zbog niza incidenata, sastali da načelnikom opštine Stjepanom Boškovićem i Opštinskim odborom HDZ-a BiH.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Ako kaze Dzaferaga mozda "bidne" tako

MONDO REPORTAŽE