• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utvrđeni rezultati lokalnih izbora

Autor SRNA

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH utvrdila je i objavila na današnjoj sjednici rezultate lokalnih izbora koji su održani 2. oktobra.

U tu odluku uključena je i opština Srebrenica, s tim što je član komisije Suad Arnautović zatražio izuzeće glasa, odnosno izdvojeno mišljenje kada je riječ o brojanju glasova putem pošte za opštinu Srebrenica.

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić na konferenciji za novinare pojasnio je da su rezultati objavljeni 15 dana nakon održavanja izbora za 73 opštinska vijeća, 57 skupština opština, 130 načelnika, sve skupštine gradova i 10 gradonačelnika u BiH.

Šantić je rekao da je CIK odlučio da se za Stolac ovaj proces obavi naknadno, nakon što budu poništeni izbori, odnosno nakon ponovnih izbora u toj opštini.

"Kolegijum CIK-a sutra će početi razmatrati potrebne korake", najavio je on.

Na stranici CIK-a objavljeno je da broj birača koji je glasao za načelnika opštine iznosi 3.179.720, a broj biračkih mjesta koja su obrađena je 5.062, broj političkih subjekata koji su kandidovali načelnike je 119, dok je broj kandidata 418.

Obrađeno je 99,6 odsto biračkih mjesta, a neobrađeno 0,37 odsto biračkih mjesta.

Broj birača koji su glasali za skupštine opštine i opštinska vijeće je 3.266.448, a broj obrađenih biračkih mjesta 5.202. Broj političkih subjekata iznosio je 372, a broj kandidata 30.027.

"Dvadeset i četiri časa nakon zatvaranja biračkih mjesta imali smo obrađenih njih 95 odsto. Do 3. oktobra u 21.00 čas, do kada je bilo predviđeno, neke opštinske izborne komisije nisu dostavile ukupne rezultate kao što su Velika Kladuša, Bijeljina, Doboj, Živinice", rekao je Šantić.

On je naveo da je procenat nevažećih listića sličan kao i 2012. godine - za načelnika je iznosio 5,98 odsto ili 104.107, a za opštinska vijeća ili skupštine opština 6,54 odsto ili 116.717.

"Zahtjeve za ponovno brojanje glasova moguće je podnijeti u roku od tri dana, i u ime političkih subjekata mogu ih podnijeti samo predsjednici", rekao je on.

Kada je riječ o sinoćnjoj odluci CIK-a da ne bude brojano skoro 2.000 glasova iz inostranstva pristiglih nakon 4. oktobra, član Komisije Vlado Rogić objasnio je da je ova odluka zasnovana na podzakonskom aktu za provođenje izbora, kojim je utvrđeno da će biti prebrojani oni listići koji dođu dva dana nakon održavanja izbora.

On je naveo da je u aprilu, kada je donesen ovaj podzakonski akt, predlagao da se rok produži na sedam ili pet dana, ali da to nije usvojeno.

"Nije bilo primjedbi kada je donesen pravilnik, već sada kada ga treba primjenjivati", rekao je Rogić i dodao da bi produžetak roka za prijem glasova iz inostranstva trebalo riješiti u budućnosti.

Navodeći da je rok od dva dana važio i na prošlim opštim izborima, član CIK-a Branko Petrić istakao je da je u zemljama koje imaju glasanje iz inostranstva standard da se broje oni glasovi koji su stigli najdalje na dan izbora.

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić smatra da 34 dana koliko je bilo vremena od slanja glasačkih paketa glasačima u inostranstvu, te do krajnjeg roka za njihov povrat, 4. oktobra, predstavlja prikladan rok u kojem listići mogu biti otpremljeni do glasača i vraćeni Komisiji.

On je konstatovao da je dio članova CIK-a sinoć glasao za pridržavanje zakonske norme, dok su drugi bili za to da se svim glasačima omogući da iskoriste svoje biračko pravo.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić, koja je na sinoćnjoj sjednici predložila zaključak kojim bi bilo omogućeno brojanje i glasova iz inostranstva koji su stigli nakon 4. oktobra, istakla je da se rukovodila stavom da je uloga Komisije da omogući ostvarivanje biračkog prava.

Šantić je ovom prilikom negirao insinuacije da postoji etničko glasanje među članovima CIK-a, posebno kada je riječ o odluci da se odbije prijedlog za brojanje glasova iz inostranstva pristiglih nakon predviđenog roka.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE