• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protesti u Sarajevu: Hoćemo istinu i pravdu! FOTO

Autor mondo.ba

Studenti Filozofskog fakulteta okupili se Sarajevu zbog smrti Edite Malkoč i Selme Agić koje je automobilom usmrtio Sanjin Sefić. Svoje zahtjeve žele da da iznesu na vanrednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

 Protesti u Sarajevu: Hoćemo istinu! FOTO Izvor: Mondo.ba/Samir Cacan

Sarajlije su blokirali saobraćajnicu ispred Zemaljskog muzeja gdje su studentice stradale uzvikujući parole "Hoćemo istinu" i noseći transparente "Sloboda je moja nacija", "Ko je sljedeći...možda ja?", "Budimo ljudi" i druge.

Reporter Mondo portala javlja da se na protestima okupilo više stotina ljudi. Okupljeni su poručili da traže istinu, pravdu i pravo na život.

Organizatori protesta pročitali su tri zahtjeva, i to za pokretanje borbe protiv neznanja, da na funkcijama budu kompetentni ljudi, a ne podobni, te transparentan proces protiv Sanjina Sefića koji je automobilom usmrtio djevojke i sve informacije o njegovom bijegu hapšenju i izručenju.

"Tražimo da se od njega ne pravi žrtva i ne prihvatamo njegovo izvinjenje. Tražimo nezavisnu istragu o tome ko je odgovoran što se prijave protiv Sefića nisu pretvorile u tužbu tužilaštva", navodi se u zahtjevima.

Poručili su da žele prisustvovati vanrednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo da bi iznijeli svoje zahtjeve.

"Pozovite ljude koje poznajete da učestvuju u našem narednom koraku. Mi hoćemo istinu i pravdu", poručili su organizatori protesta, prenose sarajevski mediji.

Pogledajte fotogaleriju sa današnjih protesta!


Studenti su sinoć preko Facebook pozvali građane Sarajeva da dođu u što većem broju.

"Svojim prisustvom pokažite da mladi ljudi Sarajeva nisu letargična masa koja će dozvoliti da ih posljedice nesmotreno vođenih pitanja egzistencije životno ugrožavaju iz dana u dan", saopštila je neformalna grupa studenata povodom smrti Selme Agić i Edite Malkoč.

Oni su pozvali građane da iskoriste svoje pravo i da zatraže da različite strukture vlasti prestanu da dozvoljavaju da izvršenje krivičnih djela prolazi bez adekvatnih kažnjavanja.

Sefić je 10. oktobra u večernjim časovima u centru Sarajeva automobilom usmrtio Selmu Agić (21) iz Bugojna i Editu Malkoč (20) iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao iz BiH preko graničnog prelaza Uvac.

On je, na osnovu međunarodne potjernice raspisane prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, 12. oktobra uveče priveden Višem sudu u Novom Sadu, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor do dva mjeseca.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE