• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kurioziteti izbora: Davidovićevoj samo 81 glas

Autor mondo.ba

Utvrđeni rezultati lokalnih izbora do detalja razjasnili (ne)uspjeh pojedinih kandidata koji već obavljaju značajne funkcije u Srpskoj. Kako su prošli ministri, poslanici, direktori...

Na ovim izborima oprobala su se tri ministra iz Vlade Srpske, a najgore je prošla ministarka porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović koja je bila nosilac liste Socijalističke partije u Foči, a osvojila je tek 81 glas. Socijalisti su uspjeli da prebace cenzus i osvoje jedan odbornički mandat.

Njen kolega, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, bio je nosilac liste DNS-a u Gradišci, ali ministarski renome nije mu pomogao da osvoji najviše glasova u okviru liste. Završio je kao drugi sa 738 glasova.

Ubjedljivo najviše glasova osvojio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ali on je za razliku od kolega, bio kandidat za načelnika, a osim matičnog SNSD-a, podržale su ga i brojne druge partije. Bogdanić je na kraju osvojio 10.163 glasa, ali ni to nije bilo dovoljno da osvoji mandat.

S druge strane, apsolutni rekorder ovih izbora je kandidat za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić koji je, prema utvrđenim rezultatima, osvojio ukupno 56.173 glasa, što praktično znači da ga je podržalo mnogo više od jedne četvrtine ukupne populacije najvećeg grada u Srpskoj, a tačno 56,51 odsto od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore.

Na ovim izborima oprobalo se petnaestak narodnih poslanika koji su se uglavnom upuštali u borbu za načelničke i gradonačelničke pozicije. Osim Radojičića, pobijedili su Zoran Adžić (SNSD), Milan Kovač (SNSD), Luka Petrović (SNSD), Milorad Jagodić (SNSD) i Marinko Božović (SDS). Između ostalih, u trci za načelnike poraženi su Stevo Joksimović (SDS), Nade Planinčević (SDS) i Dragan Galić (PDP).

Na izborima se okušao i Risto Marić, direktor Javnog preduzeća "Šume Srpske". On je bio nosilac liste Socijalističke partije u Modriči gdje je osvojio 517 glasova, a socijalisti su osvojili ukupno tri mandata. Zanimljivo, na istoj listi je bio i bivši direktor "Šuma Srpske" Dragan Grabovac, ali on se nije proslavio. Osvojio je tek 169 glasova.

Konstatin Savić, ubjedljivo najveća zvijezda izborne kampanje čija se slava proširila i van granica Srpske, po utvrđenim rezultatima izbora osvojio je 763 glasa.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE