• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijeljina: Traže nove izbore na 41 biračkom mjestu

Autor SRNA

Pravni tim koalicije "Bijeljina pobjeđuje" najavio je danas da će u Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH uputiti zahtjev za poništavanje izbora i njihovo ponavljanje na 41 od 180 biračkih mjesta u Bijeljini.

Koordinator pravnog tima Dragan Krstić iznio je na vanrednoj konferenciji za novionare procjenu da je kandidat ove koalicije za gradonačelnika Bijeljine Zlatko Maksimović oštećen za najmanje 2.500 glasova.

"Nepravilnosti u izbornom procesu u Bijeljini su takve vrste i u takvom obimu bez presedana", ocijenio je Krstić i najavio da će dokazi o tome biti proslijeđeni u CIK BiH do 20. oktobra.

Prema njegovim riječima, riječ je o 28 biračkih mjesta za koje su ranije podneseni prigovori, među kojima su naselja Janja i Tombak, koja su većinski naseljeni bošnjačkom i romskom populacijom, uz dodatnih 13 krivičnih prijava, dok se za nepravilnosti na još četiri biračka mjesta prikupljaju dokazi.

"Odgovorno tvrdimo i za to imamo dokaze da su u Bijeljini 2. oktobra izvršena sva tri oblika krivičnih djela protiv izbornog prava, zloupotreba biračkog prava, podmićivanje pri izborima ili glasanju i izborna prevara, kao i krivična djela protiv javnog reda i mira, nasilničko ponašanje i dogovor za izvršenje krivičnog djela", precizirao je Krstić.

Pravi tim koalicije "Bijeljina pobjeđuje" uvjeren je da je Maksimović drastično oštećen, na šta upućuje mala razlika od 634 glasa u odnosu na protivkandidata, a gotovo 4.000 nevažećih listića.

Oni su najavili pravnu borbu pred domaćim zakonodavstvom i njen nastavak, ako bude potrebno, do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Zahtijevamo od CIK-a i vjerujemo da prilikom odlučivanja o našim zahtjevima neće dozvoliti da podlegnu političkim pritiscima, jer bi to bila politizacija i samog izbornog procesa", istakao je Krstić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE