• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od poskupljenja goriva

Autor SRNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je danas na sjednici u Sarajevu negativni izvještaj Komisije za finansije i budžet ovog doma koji se odnosi na set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga i ovaj paket zakona je odbijen.

Pred poslanicima su se našli prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koje je predložio Savjet ministara BiH.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga po litru prodatog goriva za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu juče na sjednici u Sarajevu prihvatili set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga, jer je većina smatrala da bi primjena predloženih zakona proizvela negativne efekte i prema građanima i prema privredi u BiH.

Po skraćenom postupku i u drugom čitanju prihvaćen je Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, sa oznakom "E" kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti sa pravnim nasljeđem EU u ovoj oblasti.

Riječ je o reformskom zakonu kojim BiH uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje ovog zakona će omogućiti lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem, te obezbijediti čvršću saradnju s drugim zemljama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Ovim zakonom se propisuje obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom.

Istovremeno se propisuje obaveza uvoznika da u zakonom propisanom roku, nakon završene carinske procedure, a prije stavljanja uvezenog oružja i municije u promet, upotrebu ili korištenje, obezbijedi stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom.

Prijedlog zakona u procesu donošenja prošao je proceduru javnih konsultacija, te su u njegovu izradu uključena nadležna ministarstva i tijela u BiH.

U drugom čitanju poslanici su prihvatili i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH u prvom čitanju.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, u prvom čitanju usvojen je, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH.

Predstavnički dom prihvatio je i Izvještaj o zbrinjavanju lica pod međunarodnom zaštitom u BiH, a Informacija o prihvatu i integraciji državljana BiH koji se vraćaju u BiH na osnovu Sporazuma o readmisiji za period 1. januar - 31. decembar 2015. godine primio k znanju.

Inicijativa za proglašavanje Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nije dobila "zeleno svjetlo" poslanika u Predstavničkom domu.

Data je i saglasnost za niz ratifikacija više međunarodnih ugovora, poput Sporazuma o grantu između BiH i Razvojne banke Savjeta Evrope u vezi sa regionalnim programom stambenog zbrinjavanja, Sporazuma između BiH i Vlade Turske o saradnji u vojnoj obuci, Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Makedonije o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava, Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Savjeta ministara BiH i Vlade Kipra i druge.

Sljedeća sjednica Predstavničkog doma planirana je za 9. novembar.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE