• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradonačelnik Zenice: Otjeraću SVE stranačke ljude

Autor mondo.ba

Novi gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je na izborima pobijedio kao nezavisni kandidat, građanima obećava pravdu i bolje uslove za život. Najavljuje "sječu" stranačkih menadžera, kao i potpuno novi model vladanja gradom

"U Gradskom vijeću neću imati parlamentarnu većinu, svi će je činiti. Svi će biti i pozicija i opozicija", najavljuje ovaj nekadašnji zvaničnik SDA u intervjuu za "Nezavisne novine".

Na pitanje kako objašnjava svoj uspjeh na lokalnim izborima, koji je za mnoge bio iznenađenje, Kasumović kaže da će se na opštim izborima 2018. desiti još veće promjene.

"Građani BiH, gdje god su imali kvalitetnu alternativu - birali su alternativu, iz razloga što je nakon ovoliko godina svima jasno da su sve stranke postale privatna društva jednog čovjeka, ili par familija oko njega, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji.

Nažalost, u mnogim gradovima nije bilo alternative, išlo je sve po ustaljenom šablonu, i jednostavno, ostale su te partije. Ja očekujem za opće izbore 2018. da će se desiti veliki bum u čitavoj BiH. Jer građani ove zemlje sve slabije žive, a političari sve bolje."

Kaže da sada imamo javna preduzeća i gradsku upravu sastavljenu od stranačke vojske i od pet-šest familija - a slične familije vladaju u svakom gradu u ovoj državi, a da je prva stvar koju će napraviti "čistka" stranačkih menadžera kako bi se stvorila efikasna gradska administracija i efikasna gradska javna preduzeća.

"Obećao sam u izbornoj kampanji, a građani su to podržali, da ću sve podobne, a nesposobne stranačke vojnike smijeniti s funkcija, poštujući sve propise države i entiteta. Uvešću novi model, dakle, u Gradskom vijeću neću imati parlamentarnu većinu, svi će je činiti.

Svi će biti i pozicija i opozicija, jer ja apsolutno neću ni s jednom partijom da razgovaram 'o podijeli plijena' pa da kažu 'dajte mi ovo ili ono javno preduzeće'. To ne želim, izbor menadžera javnih preduzeća će biti, tako i mojih pomoćnika u Gradskoj upravi, javnim konkursom i najtransparentnije, što će biti novina u ovoj državi. Znači, svi će birati, ja neću birati."

Ustavno uređenje BiH je takvo kakvo jeste i gotovo!

Na pitanje hoće li zadržati one menadžere koji su dobro radili, koji imaju rezultate, bez obzira na stranačku pripadnost, kaže da vjerovatno hoće, ali...

"...koliko je meni poznato toga je ukupno 0,1 posto. Građani u ovoj zemlji moraju razumjeti da je stranka uvijek birala podobnog i poslušnog, a nesposobnog. I tako je svugdje, i zato nam je stanje u državi ovako! A mene apsolutno nije briga, ja ću pozvati i ljude izvana, ljude u BiH koji su raseljeni iz Zenice, koji misle da imaju određene kvalitete da mogu rukovoditi određenim sektorima, da se prijave na konkurse koji će biti raspisani.

I budite uvjereni, a to sam građanima već obećao, stranačke poslušnike neću! Tražićemo najbolje, a svi koji učestvuju u radu Skupštine, znači njihovi predstavnici, biraće te ljude. Ja ne želim sistem koji se pokazao kao neodgovoran, nefunkcionalan, u kojem samo određene porodice, određeni kumovi, mogu biti nešto. Mene to ne zanima, nemam šefove ni u Sarajevu, ni bilo gdje drugo!"

Nova stranka

Kasumović je nedavno najavio i mogućnost osnivanja nove stranke u BiH koja se "ne bi bavila ustavnim uređenjem i pitanjima kojim građani BiH svjedoče godinama", navodeći da je "ustavno uređenje takvo kakvo jeste i gotovo".

"Tačno je da postoje razgovori o novoj stranci. Takođe je bilo i poziva sa svih strana, od ljudi iz ljevice, do nezavisnih gradonačelnika i onih koji se ne slažu sa sadašnjom politikom SDA. Današnje stanje ničemu ne vodi, jer je sve ispolitizovano. Ali želim da naglasim da ja ne želim i neću biti lider te stranke. Koliko mi je poznato, na tome rade Senad Šepić i Svetlana Cenić."

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE