• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Bošnjaci su na potezu

Autor Anadolija

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić uoči preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom izjavio je da bi volio da evropski put ponovno postane prioritet BiH.

 "Volio bih da se stvari ponovno vrate u onu pozitivnu orjentaciju koju smo imali na početku mandata, odnosno da se bavimo budućnošću, a ne prošlošću iako nisam siguran da ću u tome uspjeti. Zašto? Zato što to ne zavisi samo od mene", rekao je Ivanić.

On ističe da se u posljednjih godinu desilo puno negativnih stvari koje su proizvele sukobe i to zbog, kako je rekao, suštinski beznačajnih stvari.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da bez pozitivnog političkog ambijenta, te provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci ništa neće značiti odgovor na pitanja iz upitnika na putu ka EU.

"Ako bi u ovom Predsjedništvu BiH bilo spremnosti mislim da bismo to mogli uraditi i dobiti status kandidata za EU do kraja našeg mandata. Ako u ovom sazivu te spremnosti ne bude, ako se nastavi ta stara politika svađa i sukoba, ja u nekom periodu od narednih četiri, pet ili šest godina ne vidim ko drugi može to brzo i tako kratko uraditi ako ne bi ova tri člana Predsjedništva BiH mogla u svom mandatu", smatra Ivanić.

On,ocjenjuje da Savez za promjene ne bi bio manji gubitnik na lokalnim izborima da se povukao iz priče o referendumu o 9. januaru, Danu Republike Srpske, odnosno kada je Srbija navela da ne podržava njegovo održavanje. Savez za promjene, ističe Ivanić, imao je hrabrosti i suprotstavio se referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji je "imao veće političke implikacije nego ovaj o Danu Republike Srpske".

On očekuje da će normalna saradnja sa Hrvatskom biti nastavljena. Sa Crnom Gorom, ističe Ivanić, nikada nije bilo problema.

"Mislim da smo najvećih problema imali u odnosima sa Srbijom i to prije svega zbog stavova bošnjačkih političara u Sarajevu", naglašava srpski član Predsjedništva BiH i dodaje da na popravljanju odnosa sa Srbijom prve poteze ipak moraju povući bošnjački političari u Sarajevu.

Kada je riječ o Srebrenici, Ivanić misli da to pitanje odnosno pobjeda srpskog kandidata za načelnika neće proizvesti novu političku krizu u BiH. Naglasio je, međutim, da novi načelnik mora biti svjestan senzibilnosti Srebrenice.

"Imam namjeru da odmah početkom decembra, nakon što preuzmem predsjedavanje Predsjedništvom BiH odem u Srebrenicu obaviti razgovore i sa jednim i sa drugima uvjeren da će oni u međuvremenu vjerovatno formirati i vlast u kojoj će biti i Bošnjaka i Srba, jer to između ostalog, i Ustav traži", naveo je Ivanić.

On je takođe istakao da promjene vlasti na nivou BiH neće biti, te odbacio navode o prelasku u SNSD i prihvatanje kandidature te partije za člana Predsjedništva BiH na opštim izborima 2018. godine u BiH, ističući da nema namjeru komentarisati "gluposti takve vrste".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE