• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Rušenje Dejtona je rušenje BiH i RS

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske na svojevrstan način uzvratio akademiku Nenadu Kecmanoviću.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocijenio je da bi rasturanje Dejtonskog mirovnog sporazuma značilo rasturanje i BiH i Republike Srpske.

"Dejtonski sporazum nešto je čega se za sada još moramo držati. Taj sporazum treba primjenjivati, a ne mijenjati", rekao je Kuzmanović novinarima, prilikom posjete štandu Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu, čime je na svojevrstan način uzvratio akademiku Nenadu Kecmanoviću koji je juče rekao da se "raspakivanjem Dejtona ne bi raspakovala Srpska, već BiH".

On je naveo da oni koji su nezadovoljni stalno govore o tome da bi trebalo mijenjati Dejtonski mirovni sporazum. Kuzmanović je podsjetio da je na nedavno održanom naučnom skupu o Dejtonu ocijenjeno da je Dejtonski mirovni sporazum temelj mira u BiH i da rasturanje tog sporazuma znači i rasturanje i BiH i Republike Srpske.

"Tako samo neozbiljni ljudi, ljudi političari, koji nisu svjesni šta čine i rade traže da se sporazum potpuno mijenja. Naučnici i pravnici su i tada znali napraviti bolji ustav i sporazum u Dejtonu, nego ovaj, ali su napravili onaj koji je moguće sprovesti", rekao je Kuzmanović.

On je naveo da je tim sporazumom rečeno tačno da je Republika Srpska sastavni dio BiH, da je to trajni međunarodni entitet.

"Zato mi smatramo da niko ne može reći za Republiku Srpsku da je privremena tvorevina. Ona je trajna tvorevina i ona je nastala voljom naroda i domaćim pravom, a zatim sačuvana u toku otadžbinskog rata, a Dejtonskim sporazumom potvrđena", dodao je Kuzmanović.

On je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum proizveden prije više od 20 godina u SAD i on je jedan od najuspješnijih sporazuma u posljednjih stotinu godina.

Kuzmanović je podsjetio da je nedavno jedan američki sajt iz Čikaga objavio da je Dejtonski mirovni sporazum daleko bolje primijenjen, nego onaj sa Egiptom i Izraelom, ili u Salvadoru ili Kambodži i drugim mjestima.

MIRJANIĆ: ČUVATI DEJTON KAO ZJENICU OKA SVOGA

Akademik Dragoljub Mirjanić rekao je da Republika Srpska treba da čuva Dejtonski sporazum "kao zjenicu oka", te da ga treba nadograđivati i pokušati vratiti oduzete nadležnosti.

"Znamo svi šta je bilo prije 20 i nešto godina, znamo i kakva je danas situacija i mislim da Dejtonski sporazum i danas treba da čuvamo i da jačamo našu ekonomiju, nauku, kulturu i to jedini način da opstanemo", rekao je Mirjanić novinarima, prilikom posjete štandu Republike Srpske na Sajmu njkiga.

Mirjanić smatra da bi Srpska eventualnim prekomponovanjem i promjenom Dejtona u principu izgubila sve. On ističe da Dejton treba nadograđivati, pokušati vratiti nadležnosti koje su prenesene neustavno, jačati samobitnost, posebno ekonomiju.

"Kada imamo ekonomiju, možemo izdvojiti sredstva i za obrazovanje, nauku i kulturu i sve ostale aktivnosti", ocijenio je Mirjanić.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Koju ekonomiju?

Gz

Ma je*o Dejton mi moramo cuvati Republiku Srpsku. Sve ostalo je nevazno.

MONDO REPORTAŽE