Stavljena tacka na izbore u Srebrenici

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Stavljena tačka na izbore u Srebrenici

Autor SRNA
Autor SRNA

Ustavni sud BiH odbio je danas kao neosnovanu apelaciju Ćamila Durakovića podnesenu protiv rješenja Suda BiH od 25. oktobra kojim je odbijena kao neosnovana njegova žalba na odluku CIK-a o utvrđivanju i objavi rezultata u Srebrenici.

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da je zaključeno da nije povrijeđeno Durakovićevo pravo, jer mu je bilo omogućeno da se prijavi za učešće na izborima za načelnika opštine na kojima je svim biračima upisanim u Centralni birački spisak za osnovnu izbornu jedinicu Srebrenica, bez diskriminacije i pod jednakim uslovima, bilo omogućeno da u skladu sa Izbornim zakonom biraju načelnika.

Ustavni sud je zaključio da nije povrijeđeno ni Durakovićevo pravo da bira i bude biran na pravedno provedenim, povremenim izborima sa opštim i jednakim pravom glasa i tajnim glasanjem koji obezbjeđuju slobodno izražavanje volje birača, kada u okolnostima konkretnog slučaja nema ništa što bi uputilo na zaključak da izbori nisu bili pošteni i slobodni, da je biračima uskraćena mogućnost da slobodno izraženom voljom glasaju za njega kao kandidata za načelnika, te kada je bio obezbijeđen nezavisan postupak nadgledanja glasanja i brojanja glasova.

Durakoviću, kako se navodi, nije bila uskraćena ni mogućnost preispitivanja provjere glasanja i postupka brojanja glasova.

Ustavni sud je zaključio da su neosnovane Durakovićeve tvrdnje da je diskriminisan u ostvarivanju pasivnog biračkog prava, kao i da nije povrijeđeno njegovo pravo da bira i bude biran i uživa prava i slobode koji su predviđeni Ustavom BiH ili međunarodnim sporazumima i koji su obezbijeđeni svim licima u BiH bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, kao što su pol, rasa, boja, jezik, vjera, političko i drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost s nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili drugi status.

Utvrđeno je da Duraković nije diskriminisan u pravu da se kandiduje na izborima za načelnika opštine, te da je svim biračima upisanim u birački spisak, bez diskriminacije i pod jednakim uslovima, bilo omogućeno da biraju načelnika.

S obzirom na odluku u ovom predmetu, Ustavni sud BiH je zaključio da nije neophodno posebno razmatrati Durakovićev prijedlog za donošenje privremene mjere.

Duraković je 1. novembra Ustavnom sudu BiH podnio apelaciju protiv rješenja Suda BiH od 25. oktobra kojim je Sud BiH odbio kao neosnovanu njegovu žalbu na Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH 2016. godine koju je donio CIK 17. oktobra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader