• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trebinje obilježava Dan oslobođenja

Autor SRNA

Svečanom sjednicom Skupštine grada i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja palim borcima u Trebinju je danas obilježen 13. novembar - Dan oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu.

 Trebinje obilježava Dan oslobođenja Izvor: MONDO arhiva
Izvor: MONDO arhiva

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da su se u Trebinju i Hercegovini tokom Prvog svjetskog rata dogodili veliki zločini i agresija, ali da se, ipak, srpski narod izborio za slobodu o kojoj je dugo sanjao i maštao, ističući da ključna riječ za Prvi svjetski rat – žrtva, jer su velike sile jedan čitav narod bacile na štit i od njega i njegovih rovova napravile žrtvenik.

"Pobjednike srpske divizije narod je u Trebinju dočekao kao istinske oslobodioce. Po ulasku Timočke divizije, grad je ubrzo osjetio i okusio slobodu, pravdu i sigurnost, jer više nije bilo austrijskih feldvebela, domaćih šuckora i komita iz susjedstva", rekao je Petrović.

On je podsjetio da je veliki broj časnih i hrabrih Trebinjaca ratovao na dalekim svjetskim frontovima, ali ne zato što su željeli, već zato što su bili silom regrutovani.

"I oni koji su stradali u velikim borbama pod tuđom zastavom i oni koji su u Trebinju i Hercegovini bili nevine žrtve - dijelili su istu sudbinu", rekao je Petrović.

On je istakao da se tokom obilježavanja stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata grad Trebinje aktivno uključio u obilježavanje koje je izraženo novim spomenicima i nizom kulturnih manifestacija, a koje, kako je rekao, imaju za cilj da podsjete ne samo na stradanje rodoljuba, već i na sve učestalije tendencije da se srpski narod nanovo optuži kako bi se izravnali stari računi i postigli novi ciljevi.

Petrović je rekao da tačan broj žrtava Velikog rata nije precizno utvrđen, ali da je srpski narod ponovo bio žrtva i to samo 23 godine poslije završetka prvog velikog svjetskog sukoba.

"Poslije Drugog svjetskog rata, u slobodi i miru poživjeli smo pola vijeka. Trebinje se gradilo i mnogi su nam pozavidjeli. A onda su oni koji odlučuju i o sudbini ljudi i planete razbili sve naše granice, međe i jugoslovenske narode zavadili do onog nivoa koji niti nudi, niti omogućava miran život", rekao je Petrović.

On je pozvao sve prisutne na sjednici i građane Trebinja da zaobiđu politiku ličnih interesa i da kolektivni interes bude ispred svih za dobrobot naroda i lokalne zajednice.

Govoreći o trenutnom stanju gradu Trebinju, Petrović je ponovio da je preglomazan administrativni aparat najbolniji zatečeni problem, ističući da će nova gradska vlast i to riješiti, jer se to od njih očekuje.

On je istakao da razvojni okvir Trebinja počiva na tri osnovna stuba bez kojih je grad bio u protekle četiri godine i to: preduzetničke djelatnosti, lokalni i regionalni nosioci razvoja i Vlada Republike Srpske sa svojim javnim preduzećima i agencijama.

"U narednom period u fokusu nove administracije biće agrar, kultura, turizam, ekonomski razvoj, obrazovanje, komunalna infrastruktura, kapitalne investicije, mladi i sport", rekao je Petrović.

Svečanoj sjednici prisustvovali su NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko- hercegovački i primorski Grigorije, kao i predstavnici privrednog i društvenog života grada Trebinja.

Delegacija grada predvođena gradonačelnikom Lukom Petrovićem, predsjednikom Skupštine grada Slobodanom Prtilom i potpredsjednikom parlamenta Milkom Butulija položila je cvijeće na Spomenik oslobodiocima Trebinja na Trgu slobode.

Prethodno, vijenci su položeni na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma, Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine, Spomen-sobu u kasarni, spomenike u Gorici, Veličanima, Orovcu, Klobucima, te na spomenike vojvodama Luki Vukaloviću i Nedeljku Vidakoviću.

Trebinje je 13. novembra 1918. godine oslobodio Treći bataljon 14. pješadijskog puka Timočke divizije, čime je okončana austrougarska okupacija ovih prostora.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE