• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ako ostane ovako, jadna nam je majka

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je rješavanje statusa Ustavnog suda BiH važnije od evropskog puta i da to pitanje treba riješiti ove zime.

"Ako ostane ovakav sud i krene se u realizaciju Mape puta ka Evropi, jadna nam je majka u Republici Srpskoj. Nemamo šta da čekamo. To se treba završiti ove zime", izjavio je Dodik i naveo da postoji i konsenzus Hrvata o ovom pitanju.

Dodik je pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i opoziciju iz Republike Srpske koja je u zajedničkim institucijama da se ujedine o ovom pitanju u Sarajevu.

Predsjednik Srpske je istakao da je Ustavni sud BiH nenadležan da osporava ili ukida rezultat referenduma i da se takvim ponašanjem samo radi na razgradnji BiH.

"Miješanje suda u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti i čiji rad nije regulisan zakonom, postoji samo u BiH i pokazuje neodrživost takvog pravosuđa", rekao je Dodik sinoć za RTRS povodom odluke Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma.

On je dodao da nigdje u svijetu ne postoji Ustavni sud čiji rad nije regulisan zakonom, već to ima samo u BiH, gdje svoje djelovanje regulišu internim poslovnicima, koje često mijenjaju, pribavljajući sebi ovlaštenja.

"Ustavni sud se pokazuje kao mjesto koje definitivno gura ka razgradnji BiH na najbolji mogući način. Gotovo je nevjerovatno na koji način oni misle sada da ospore rezultate referenduma, oni su tu, vidljivi, saopšteni, a veoma je i vidljivo da je narod izašao na referendum", rekao je Dodik i poručio da građani ne treba da brinu zbog toga, te preoporučio i medijima da ovu temu skinu sa udarnih vijesti, jer to ništa ne znači zato što Ustavni sud nema mehanizam da nešto učini, a Srpska se ozbiljno priprema da proslavi 9. januar.

Predsjednik Republike Srpske pozvao je sve građane da se okupe oko 9. januara, da ga proslave na pompezan način i da pokažu da je rad Ustavnog suda BiH ispunjavanje želja Bakira Izetbegovića koji u ovom sudu ima svoja dva potpredsjednika i oronulu međunarodnu zajednicu putem trojice stranih sudija koji su svojim radom izgubili svaki kredibilitet.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je nelegitiman i nelegalan, a da bi bio institucija mora se donijeti zakon o njegovom radu.

"Dosta se stvari promijenilo, ali se jedino ne mijenja negativna uloga Ustavnog suda prema Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

On je poručio da građani ovu odluku Ustavnog suda BiH treba da shvate kao "šegu i zezanje, a ne kao ozbiljnu stvar", jer se na to i sveo Ustavni sud BiH, koji je on najbolji instrument da se "sve razvali", jer inače ničemu ni ne služi.

Govoreći o tome šta će Republika Srpska preduzeti povodom ove odluke, predsjednik je rekao da će ona nastaviti sa svojom procedurom.

"Bošnjaci su u Republici Srpskoj osporili Zakon o Danu Republike, koristili su posljednje termine da bi mogli što više odugovlačiti sa svojim vetom za koji smo svi znali da će ga staviti, vjerujući da mogu da dođu u poziciju da dođu do 9. januara i da mi kao nemamo riješeno pitanje obilježavanja praznika. To je njihova politika podvale, a od nas očekuju iskrenu politiku prema njima", ocijenio je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nema namjeru nikome na podvalu dobrim odgovoriti.

"Mi ćemo tu proceduru završiti tokom decembra, formiran je Odbor za proslavu dana Republike, čiji sam predsjednik, određene su finansije, programski sadržaji i taj 9. januara će biti proslavljen, prije svega na naše zadovoljstvo, jer je to naš praznik", naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je prije desetak dana pozvao opoziciju da se okupe oko zakona o Ustavnom sudu, jer vrijeme neće dati za pravo da nečiji animoziteti budu opravdanje za nečinjenje i propust.

"Na nivou BiH ne može više da se donese nijedna odluka, nijedan zakon, dok se ne stavi na dnevni red i usvoji zakon o Ustavnom sudu koji će eliminisati strance iz tog suda i staviti državljane BiH i u tome napraviti nove uslove za rad Ustavnog suda koji treba da bude ono što je ustavni sud u svim zemljama, da cijeni ustavnost zakona koje donose Parlamentarna skupština BiH i Dom naroda sa Ustavom BiH i ništa više", pojasnio je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Majka dvoje male djece

Da mogu sama upravljati-otisla bih na vrijeme. Da zastitim ove moje 2bebe koje volim najvise na svijetu. A muz nece daleko od kuce. Molim vas da zivimo u miru, MOLIM VAS!

Petar

Zbog njegove "šege i zezanja" meni je samo preostalo da emigriram sa porodicom. Izašao sam na referendum, a par dana kasnije on lično od toga napravio anketu. Pljuno nam u lice, pa eto. Prodaju sve žživo, lupaju poreze namete ko nekad Osmanlije samo da dobiju Fix od MMF-a. Šta na kraju ispade od onakvog poleta i nade u bolje sutra. Više ste nas ojadili nego rat i ona SDS mafija prije vas zajedno.

Gz

Ako je sta i bilo od BiH Ustavni Sud ce joj zakucat zadnji klinac

MONDO REPORTAŽE