• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud RS: Prihvatljiv zahtjev Bošnjaka

Autor Agencije

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske koji se odnosi na Zakon o Danu Republike Srpske.

Vijeće je utvrdilo da su ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje.

Vijeće je utvrdilo da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda koji se tiče zaključka u vezi sa Zakonom o Danu Republike Srpske, kojim Narodna skupština obavezuje Vladu Srpske da uskladi Zakon o praznicima Srpske u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda, saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.

S obzirom na to da osporeni zaključak ne sadrži pravnu normu opšteg karaktera, već se njime izražava opredjeljenje Narodne skupštine u pogledu određenog pitanja političke prirode, Vijeće je ocijenilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenog zaključka sa odredbama Ustava o zaštiti vitalnih interesa konstitutivnih naroda.

Vijeće je odlučivalo i o meritumu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda koji su se ticali povrede postupka donošenja Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma, Odluke o prestanku mandata članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma, Odluke o davanju posebnog ovlašćenja, Zaključku u vezi sa Izvještajem Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

U sva četiri predmeta Vijeće je donijelo posebne odluke kojima je na jedinstven način utvrđeno da je u postupcima donošenja ovih odluka povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda. Imajući u vidu da su osporene odluke izglasane na sjednici Narodne skupštine koja je održana 11. oktobra, te da su objavljene u "Službenom glasniku Republike Srpske" od 12. oktobra, Vijeće je utvrdilo da je Narodna skupština Srpske, protivno Amandmanu 82. na Ustav kojim je dopunjen član 70. Ustava, propustila da osporene odluke dostavi na razmatranje Vijeću naroda Republike Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE