• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odluka o referendumu izazvala konfuziju

Autor mondo.ba

Zvaničnici u Srpskoj bez saglasnosti o odluci Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda. Čubrilović tvrdi da niko nije kriv, Govedarica kaže da su se desile čudne stvari.

 Odluka o referendumu izazvala konfuziju Izvor: Samir Cacan, mondo.ba
Izvor: Brankica Spasenić/mondo.ba

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je danas, komentarišući posljednju odluku Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS, da se radi o „povredi iz procesnih razloga“, ali je i poručio da „niko nije kriv“ što je došlo do tih propusta.

"Ovdje je riječ o procesnim radnjama koje su učinjene. Šta poslije ovoga? Očekujemo da poslije zvaničnog akta proslijedimo to predlagaču, pa da on ponovo proslijedi izvještaj, te da nastavimo zakonsku proceduru", istakao je Čubrilović.

Na pitanje "ko je pogriješio“ što je došlo do ovakve vrste povrede na koju je veto uložio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS, Čubrilović je odgovorio - "niko“.

"Niko nije pogriješio. Za objavljivanje ovakvih akata zadužen je generalni sekretar NSRS i on nikakvu grešku nije napravio. Bilo je mišljenje da je riječ o odluci, koja je paralelno upućena i na objavljivanje i u Vijeće naroda RS i to je jedina greška", kazao je Čubrilović..

Prema mišljenju šefa Kluba SDS-a u NSRS Vukote Govedarice desile su se "čudne stvari“, a ocijenio je da je "nekome odgovaralo da se ne objavi odluka o objavi rezultata održanog referenduma“.

"Narodna skupština RS je usvojila izvještaj Republičke komisije za sprovođenje referenduma i još nekoliko akata. Iz proceduralnih razloga, neko je objavio odluku u Službenom glasniku RS, a koja je trebala da ide na Vijeće naroda RS. Klub Bošnjaka je nakon toga podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti. Dakle, neko je svjesno objavio odluku, a Ustavni sud RS onda ništa drugo nije mogao da uradi, nego da prihvati apelaciju Bošnjaka. Zaključak je da je ovo zaista bila anketa i ništa više", kazao je Govedarica.

On je istakao da je referendum "vladajućoj garnituri poslužio isključivo za manipulaciju građanima RS“.

"Sve je ovo svjesno urađeno. Sada imamo problem jer ne postoji Republička referendumska komisija koja je ugašena i postavlja se pitanje ko će u skupštini predložiti takvu vrstu odluke", dodao je Govedarica.

Međutim, predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović je kazao da je Republička komisija za sprovođenje referenduma još uvijek aktivna, a sve zbog procesa koji se protiv njenih članova vodi u Tužilaštvu BiH.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rambooo

Ma uzeli dnevnice i izmanilpulirali narod Rs.to je to jer sad nece niko da preuzme odgovornost za referendum posto ce neko mozda morati i odgovarati na sudu

Инко Гнито

Дневнице???

ja sam

Jel moguce da niko nikad nista ne komentarise

xy

Fuj, fuj, fuuuuj.

MONDO REPORTAŽE