• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvije žene iz BiH poginule na stranim ratištima

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Na stranim ratištima trenutno se nalazi 115 državljana BiH, a do sada ih je poginulo ukupno 65 od čega dvije žene, dok ih se 46 vratilo i prema tvrdnjama domaćih bezbjednjaka - pod stalnim su nadzorom.

 Dvije žene iz BiH poginule na stranim ratištima Izvor: Brankica Spasenić/mondo.ba
Izvor: Brankica Spasenić/mondo.ba

Takođe, trenutno je raspisano 36 potjernica za osobama koje nisu dostupne organima BiH, a do sada je u sklopu terorističkih organizacija na sirijko-iračkom ratištu učestvovalo ukupno 226 osoba koje imaju državljanstvo BiH.

Ovo su podaci koje su međusobno razmijenili predstavnici policijskih, pravosudnih i obavještajnih agencija u BiH, te zakonodavne i izvršne vlasti, ali i predstavnici Srbije, tokom panela koji se danas održava u Banjoj Luci.

Predstavnici Srbije su, kako saznajemo, iznijeli podatak da je na stranim ratištima bilo 28 državljana Srbije, te da ih se desetoro vratilo u Evropu, kao i da ovi podaci ne obuhvataju osobe sa Kosova, kao i maloljetnike.

U zvaničnom dijelu obraćanja, u pauzi panela, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je kazao da su svi povratnici u BiH sa stranih ratišta pod stalnim nadzorom bh. organa.

"U toku su njihove bezbjednosne provjere, ili procesuiranje i svaki je u određenoj vrsti procesa i u toku je nad njim obrada, pretresi lokacija gdje borave, a izuzet je i dio stvari koje mogu poslužiti za rasvjetljavanje ovog krivičnog djela", rekao je Mektić.

Brojni učesnici na tematskoj sjednici

U Banjaluci se danas održava tematska sjednica Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS o borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i značaju regionalne saradnje. Sjednica je podijeljena na dva panela - "Borba protiv terorizma - saradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija" i "Borba protiv organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala i korupcije - saradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija".

Učešće su uzeli ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, vršilac dužnosti direktora Policije Srbije Vladimir Rebić, zamjenik direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Trifko Buha, tužilac Tužilaštva RS Živana Bajić, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, ministar pravde RS Anton Kasipović, tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, i drugi.

On je naveo da se o terorizmu u BiH  mora govoriti transparentno i da se ništa ne smije kriti, ali je i osudio špekulativne podatke nekih, kako ih je Mektić nazvao, “kvazieksperata” o navodnim brojkama odlazaka naših državljana na strana ratišta.

Vršilac dužnosti direktora Policije Srbije Vladimir Rebić je istakao da se razmjena informacija između BiH i Srbije odvija preko Interpola ali i direktnom komunikacijom nadležnih službi. Iznio je podatak da su dvije zemlje u zadnje tri godine razmijenile oko 8.500 raznih infromacija vezanih za različitta krivična djela.

Takođe precizirao je da su u Srbiji uhapšena 42 lica po potjernici BiH, a u BiH 27 osoba po potjernici Srbije.

"Ovo jasno pokazuje da se kriminalcima u obje države ne isplati činjenje krivičnih djela I sakrivanje u drugoj državi", podvukao je Rebić.

Predsjednik Odbora za bezbjednost NSRS Milanko Mijajilica je napomenuo da problem terorizma ne treba gurati pod tepih, te najavio izmjene zakonodavnog okvira kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je istakao su do sada terorističe aktivnosti u BiH kao i u Evropi, uglavnom vezane za vehabijsko-selefijski pokret.

"Svi teroristički akti su vezani upravo za njih", istakao je Lukač, te podvukao značaj preventivnih aktivnosti.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Mislim, da od Mektica niko vise ne prosipa suplju

MONDO REPORTAŽE