• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koalicija: Krivični postupak protiv Izetbegovića

Autor SRNA

"Revizija presude protiv Srbije nedvosmislen je dokaz da je bošnjačka politička, intelektualna i vjerska elita antisrpski orijentisana", zaključak sa današnjeg sastanka Dodika, Pavića i Đokića.

Bošnjačko-muslimanska revizija presude protiv Srbije, u režiji Bakira Izetbegovića, a sve u ime BiH, nedvosmislen je dokaz da je bošnjačka politička, intelektualna i vjerska elita antisrpski orijentisana i da je ovo nastavak zloupotrebe BiH u bošnjačke svrhe, zaključeno je na današnjem sastanku lidera vladajuće koalicije koju čine SNSD, DNS i SP.

Na sastanku, kome su prisustvovali predsjednici SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić, održanom u Banjaluci, ocijenjeno je da je zbog toga ova kriza možda i posljednji trenutak da se stvari vrate u Ustavom i zakonom predviđene procedure, a da je alternativa jasna.

"Jednostrani akt bošnjačkog člana Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića, podnesen u ime BiH i mimo volje srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva, direktno su kršenje aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kome počiva BiH", zaključeno je na sastanku.

Dodik, Pavić i Đokić smatraju da je neophodno pokrenuti krivični postupak protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pred pravosuđem Republike Srpske ili Federacije BiH zbog podrivanja Ustava BiH.

Koalicija SNSD-DNS-SP čvrsto je opredijeljena za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prava i obaveza koje Republika Srpska ima po tom sporazumu.

Prava i obaveze koje proističu iz tog sporazuma jednako obavezuju i drugi dio BiH, ali i zajedničke institucije formirane aneksom 4 odnosno Ustavom BiH.

Koalicija SNSD-DNS-SP smatra da je neophodno što prije sazvati sastanak svih lidera političkih partija iz Republike Srpske, na kojem bi se raspravljalo o aktuelnoj političkoj krizi izazvanoj samovoljom bošnjačkog člana Predsjedništva, ali i o ostalim pitanjima koja opterećuju funkcionisanje zajedničkih institucija.

Sa sastanka koji bi okupio sve lidere iz Republike Srpske izrazilo bi se očekivanje za zajednički sastanak sa rukovodstvom Republike Srbije, kako bi i Republika Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma bila upoznata o situaciji u funkcionisanju institucija BiH i nedvosmislenom kršenju Dejtonskog sporazuma.

"Saglasni smo da se što hitnije sazove sjednica Narodne skupštine na kojoj bi se koncipirale politike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i donijeli obavezujući zaključci o djelovanju predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Interese Republike Srpske potrebno je artikulisati u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i provoditi ih u zajedničkim institucijama BiH", zaključeno je na sastanku.

Lideri vladajuće koalicije u Srpskoj ocijenili su da treba sazvati sjednicu Senata Republike Srpske kako bi se o ovoj krizi, ali i njenom prevazilaženju izjasnila i akademska zajednica Republike Srpske, koja je uključena u ovo savjetodavno tijelo.

"Očekujemo i da Predsjedništvo BiH opozove ambasadora BiH u Hagu. Zbog uzurpacije zajedničkih institucija BiH od Bošnjaka - muslimana, neophodno je da srpski predstavnici u tim institucijama, bilo da su dio vlasti ili opozicije, prestanu da učestvuju u odlučivanju tih institucija, sve dok se ne riješe otvorena pitanja koja opterećuju funkcionisanje BiH, poput revizije presude protiv Srbije, pitanja rada stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, neustavnog funkcionisanja Suda i Tužilaštva BiH", dogovoreno je na sastanku lidera vladajuće koalicije u Srpskoj.

Dodik, Pavić i Đokić smatraju da je neophodno pokrenuti krivični postupak protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pred pravosuđem Republike Srpske ili Federacije BiH zbog podrivanja Ustava BiH.

Poruka Srbiji da se drži dalje od Srba i Srpske

Reviziju komentarisao i savjetnik predsjednika Republike Srpske Dragan Kalinić.

On je rekao da je bošnjački zahtjev za reviziju presude protiv Srbije za genocid u BiH poruka Srbiji da drži ruke dalje od Srba u BiH.

"Srbiji, kao garantu Dejtonskog mirovnog sporazuma ali i zaštitniku Republike Srpske, treba okačiti kamen oko vrata kako bi na duže vrijeme držala ruke dalje od Srba u BiH i prepustila ih ponovnoj političkoj majorizaciji s početka devedesetih godina", istakao je Kalinić.

On je naglasio da treba biti naivan pa povjerovati da je zahtjev za reviziju samo istjerivanje neke zakašnjele pravde za Bošnjake. Kalinić upozorava da je riječ o zauzimanju novih startnih pozicija pred novo miješanje karata na Balkanu koje će uslijediti u ovoj i u sljedećoj godini i neće mimoići BiH.

"Pretpostavljam da će BiH ići ili u pravcu unitarizacije ili dovršavanja federalizacije. To je očigledno iz sve jasnijih zahtjeva Hrvata iz BiH podržanih i u Evropskom parlamentu, ali i iz postupaka političkog Sarajeva kroz uzurpaciju institucija BiH", istakao je Kalinić za "Sputnjik".

Kalinić kaže da najnoviji potez Bakira Izetbegovića pokazuje kako bi, na primjer, funkcionisalo Predsjedništvo BiH sa samo jednim predsjednikom, što bi Bošnjaci, pored ostalog, tražili kroz promjenu Ustava BiH.

"Taj zahtjev odavno postoji. Zato je od najveće moguće važnosti da se objedine sve relevantne srpske političke snage u Republici Srpskoj i BiH i da koordiniraju svoje dalje poteze da bi se sačuvao integritet Republike Srpske i pružio jedinstven otpor ugrožavanju bezbjednosti i ravnopravnosti Srba u BiH. Ali i da se kroz još tješnju saradnju sačuva dosadašnja konstruktivna uloga Srbije u zaštiti interesa Srba, bez obzira na eventualno podnošenje nove tužbe protiv Srbije", poručio je Kalinić.

On smatra da je sada posljednja prilika da svi srpski političari počnu da djeluju u korist svog naroda i da uskogrude političke interese podrede opštem dobru za Republiku Srpsku

Još iz INFO

Komentari 1

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

koki

zasto narod mora trpiti ovake gluposti.svaki put se bezuspjesno vraca unazad umjesto da misle i rade kako bi zaposlili narod.nije njima kriza.oni imaju sve.

MONDO REPORTAŽE