• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU "praktično saglasna" o koraku napred Srbije

Članice EU su praktično saglasne, osim nekih izuzetaka, da je trenutak da se učini korak napred na putu Srbije u EU, izjavio je Dimitrij Rupel.

 EU "praktično saglasna" o koraku napred Srbije Izvor: MONDO

Šef slovenačke diplomatije je na konferenciji za novinare po završetku neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU na Brdu kod Kranja rekao da će o tom koraku na putu Srbije u EU biti razgovarano narednih dana.

Upitan o jutrošnjem sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, Rupel je rekao da je Jeremić na pitanje šta je potrebno da se učini da se pomogne Srbiji na putu ka EU, rekao da bi proevropske snage u Srbiji rado videle brzo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je na završnoj konferenciji za novinare rekao da je, nakon zaključivanja tehničkih pregovora sa Srbijom u septembru i parafiranja SSP u novembru prošle godine, sada na čalnicama EU da procene da li je Srbija ispunila uslove za potpisivanje tog sporazuma.

"Mi smo u stalnom dijalogu sa holandskom vladom i ostalih 26 vlada. Mislim da je vrlo važno da Srbija ispuni obaveze prema Hagu, što je uslov za SSP, ali i moralna obaveza za demokratsku Srbiju", rekao je on.

Ren je izrazio nadu da će na parlamentarnim izborima u maju Srbija izabrati evropski put. On je rekao da je u okviru plana za liberalizaciju viznog režima planirano da se sa Srbijom o tome postigne dogovor u aprilu, a sa drugim zemljama regiona što je pre moguće.

Prema njegovim rečima, nacrt plan za liberalizaciju viznog režima odnosi se na uslove koje zemlje regiona treba da ispune, a uključuju biometrijske pasoše, kontrolu granica i druge bezbednosne kriterijume.

Visoki predsednik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana rekao je da je vrlo zadovoljan sastankom koji je bio posvećen evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. Solana je rekao i da je sastanak sa Jeremićem bio vrlo dobar i konstruktivan.

Rupel, Solana i Ren su naglasili da EU želi da ohrabri i podstakne integraciju zapadnog Balkana u EU. Osnova za današnju raspravu ministara EU o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana bio je dokument Evropske komisije koji sadrži mere podstreka u oblasti viznog režima, investicija, saobraćaja i drugog.

Ministri EU su danas razgovarali i o interkulturnom dijalogu, u okviru koga su razmotreni odnosi Srba i Albanaca i Izraelaca i Palestinaca. Tom raspravom je završen dvodnevni neformalni sastanak ministara EU na Brdu kod Kranja.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE