• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arnaut stigao u Sarajevo

Ambasador BiH u Australiji Damir Arnaut, koji je prošle sedmice doputovao u London da pomaže Ejupu Ganiću, stigao u Sarajevo.

 Arnaut stigao u Sarajevo Izvor: MONDO

Damir Arnaut, pravni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, rekao je da je u subotu hitno doputovao iz Londona u Sarajevo da bi koordinisao određene aktivnosti i pripremio materijale koji će, kako kaže, dokazati da član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić nije umiješan u ratne zločine za koje ga sumnjiči tužilaštvo Srbije.

"U London ću se, najvjerovatnije, vratiti naredne sedmice. Sve zavisi gdje sam potreban u datom trenutku, a advokati su mi juče predlagali da dođem u Sarajevo", rekao je Arnaut za federalne medije.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je svom pravnom savjetniku Damiru Arnautu, koji je imenovan za ambasadora BiH u Australiji, gdje je dobio agreman, umjesto naloga za put u tu državu, dao nalog da otputuje u Veliku Britaniju i pomogne Ejupu Ganiću, rekao je "Glasu Srpske" izvor iz Predsjedništva BiH.

"Nalog za putovanje je potpisan u utorak ujutru, kada je Arnaut otputovao sa sarajevskog aerodroma. Nalog, uz sve putne troškove, troškove boravka u hotelu i, naravno, dnevnice koje za Veliku Britaniju iznose 148 KM, biće pravdan kada se Arnaut vrati iz Londona", istakao je izvor "Glasa Srpske".

On je dodao da Arnautovo putovanje u London nije usaglašavano u Predsjedništvu BiH.

"Tek kada se Arnaut vrati sa putovanja, poreski obveznici BiH, koji plaćaju rad zajedničkih institucija BiH, saznaće koliko je njegova `ekskurzija` koštala, jer se još uvijek ne zna koliko će dugo on boraviti u Londonu", naglasio je isti izvor.

Protekle sedmice je iz Sarajeva u London otputovala delegacija, na čelu sa Arnautom, koja će, kako je ranije najavljeno, raditi na oslobađanju bivšeg člana Predsjedništva takozvane Republike BiH Ejupa Ganića, koji je uhapšen po potjernici Srbije zbog zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

U Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića ranije su rekli da je Arnaut istupima u vezi sa Ganićevim hapšenjem prekršio međunarodno priznate diplomatske norme i pravila ponašanja.

"Ambasadori nigdje u svijetu ne smiju da komentarišu sudske presude. Ovo što radi Arnaut je neviđena sramota za BiH i njega samog. On time nanosi ogromnu štetu BiH i sebi kao ambasadoru", istaknuto je u Radmanovićevom kabinetu.

Arnaut se u Londonu predstavlja kao šef pravnog tima Ejupa Ganića.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH navode da je Arnaut u ovom periodu trebalo da obavlja pripreme za preuzimanje funkcije ambasadora u Australiji.

Ganić je 1. marta uhapšen na aerodromu u Londonu po zahtjevu Srbije zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, kada su ubijena 42, a ranjena 73 vojnika i oficira JNA.

Viši sud u Velikoj Britaniji prolongirao je donošenje odluke o puštanju Ganića iz pritvora do četvrtka, 11. marta, kako bi sačekali da Srbija dostavi dokaze o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE