• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španija organizuje "Butmir 2" u aprilu?

Špansko Predsjedništvo EU sazvaće u aprilu novi sastanak sa liderima političkih stranaka u BiH kako bi se ohrabrile reforme u ovoj zemlji.

 Španija organizuje "Butmir 2" u aprilu? Izvor: MONDO

To je rekao neimenovani evropski diplomata za DPA.

"Podržavamo prijedlog Španije da sazove sastanak sa liderima BiH u aprilu, nakon incijative SAD i EU u Butmiru", rekao je evropski diplomata na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova EU u Kordobi na kome će, između ostalog, biti riječi o Balkanu.

Razgovori u BiH, kako prenosi DPA, biće pokušaj da se oživi takozvani butmirski proces, koji su prošle jeseni pokrenuli SAD i EU, ali koji nije uspio da riješi političku pat poziciju. Njemačka agencija ocjenjuje da bi izbori u oktobru u BiH mogli da oštete politički dijalog.

Uoči sastanka u Kordibi, slovački ministar inostranih poslova i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak rekao je da EU treba zajedno sa SAD, Rusijom i Turskom da pojača pritisak na lidere u BiH.

"Njima je veoma udobno sa trenutnom pat pozicijom i ono što mi - svi međunarodni igrači, treba da uradimo jeste da govorimo jednim glasom, jer dok god lokalni lideri znaju da imaju advokate u međunarodnoj zajednici oni će djelovati podijeljeno i držaće zemlju podijeljenom", rekao je Lajčak.

Diplomate kažu da evropske zemlje imaju dva načina da ohrabre političare u BiH da postignu sporazum, a to su ukidanje viza za državljane BiH za putovanje u zemlje Šengena i dozvola da se u aprilu krene sa Akcionim planom o članstvu BiH u NATO.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE