• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Hrvati optužuju Ganića

Predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša izjavio je da je Ejup Ganić odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni.

 I Hrvati optužuju Ganića Izvor: MONDO

Predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika izjavio je da je ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni.

"Budući da pitanje odgovornosti članova ratnog Predsjedništva BiH nije procesuirano u Hagu, zadovoljan sam ako se bude procesuiralo u Srbiji, jer Tužilaštvo BiH nikad to neće uraditi zbog odnosa u BiH", rekao je Zelenika.

On je dodao da ga raduje činjenica da Tužilaštvo Srbije priprema optužnicu protiv Ganića za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici.

''Ejup Ganić kao član ratnog Predsjedništva je odgovoran za planiranje, organizovanje i naređivanje ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, što se u ovom slučaju uopšte ne spominje'', istakao je Zelenika.

On je ocijenio da Ganićeve izjave od 3. januara 1994. godine, koje je dao agenciji Rojters, a koje se odnose na napade Armije BiH u Srednjoj Bosni i Lašvanskoj dolini, potvrđuju njegovu odgovornost.

''Ganić je tada izjavio: 'Mi smo ponudili HVO opciju da se izvuku, a ako neće mi ćemo to učiniti milom ili silom.' Ta njegova prijetnja nije ostvarena 100 odsto, ali jeste 90 odsto, jer je Armija BiH, 90 odsto etnički očistila prostor Srednje Bosne'', naglasio je Zelenika.

On je optužio Ganića i za akciju ''Neretva 93'' i dodao da je vrijeme da se ispita povezanost Ganića i ostalih bivših članova Predsjedništva BiH sa aktivnostima specijalne jedinice "Zulfikar" u toj akciji, prilikom koje su počinjeni stravični zločini nad Hrvatima.

''Akciju 'Neretva 93.' planirao je vojno-politički vrh muslimanske strane, a cilj je bilo zauzimanje doline Neretve, i u okviru te akcije napravljeno je na desetine logora i proterano na hiljade Hrvata'', naveo je Zelenika.

On je dodao da je komandant jedinice "Zulfikar", koja nosi puni naziv Specijalni odred za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande, imao dnevnu vezu sa Predsjedništvom BiH, pa tako i sa Ganićem, izvještavao ih o akcijama u dolini Neretve.

"Ja sam jedan od hiljade žrtava ove akcije u kojoj je od Bugojna do Mostara stvoreno na desetine logora u kojoj je 4. 500 Hrvata bilo zarobljeno'', rekao je Zelenika.

On je dodao da je jedinica Zulfikar velikim dijelom odgovorna za zločine u selima poput Trusine i Grabovice.

Komandanta jedinice "Zulfikar" - Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nedavno je uhapsila po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da je počino ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u hrvatskom selu Trusina kod Konjica.

Tereti se da kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima jedinice "Zulfikar", iako je znao da su njemu podređeni pripadnici ove jedinice počinili zločin, nije poduzeo nužne i razumne mjere da počinioci budu kažnjeni.

Zelenika je dodao da je i sadašnji član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić imao vezu sa logorima u kojima su se nalazili Hrvati.

''Edhem Edo Žilić, komandant logora u Konjicu, sam je rekao da se bez Silajdžićevog znanja nije moglo ući u logore'', rekao je Zelenika i dodao da hrvatske žrtve u BiH ne mogu očekivati da će pravosuđe profunkcionisati, zbog čega je u ime hrvatskih logoraša apelovao na reakciju hrvatskih predstavnika u vlasti.

Istraga treba da rezultira podizanjem optužnice

Koordinator tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina Simo Tuševljak rekao je Srni da očekuje da će istaga protiv Jovana Divjaka, Stjepana Kljujića, Ejupa Ganića i svih onih koji su učestvovali u zločinu nad vojnicima JNA u Doborovoljačkoj ulici, rezultirati podizanjem optužnice.

Nekadašnji pukovnik JNA, u proteklom ratu general takozvane armije BiH Jovan Divjak, protiv koga se vodi istraga za ratni zločin počinjen u Dobrovoljačkoj ulici, prije rata predavao je predmet "Taktika" studentima četvrte godine Vojne akademije u kasarni "Maršal Tito" u Sarajevu. Ta vojna škola bila je pod komandom Generalštaba JNA.

Divjak je prije rata, po odobrenju Generalštaba JNA, bio na jednogodišnjem školovanju u Francuskoj.

Nakon povratka iz Francuske prebačen je u Teritorijalnu odbranu štaba Socijalističke Republike BiH čiji je komadant jedno vrijeme bio Sakib Pozderac, brat Hamdije Pozderca, nekadašnjeg člana Centralnog komiteta Jugoslavije.

Prije proteklog rata, naredbom Generalštaba JNA, oficirima u Socijalističkoj Republici BiH je bilo naređeno da svo naoružanje bude povučeno u kasarne JNA.

Divjak tu naredbu nije ispoštovao, pa je oružje JNA iz kasarne prodao paravojnim formacijama Hrvatskog veća odbrane za 25.000 njemačkih maraka.

Bezbjednosni organi JNA došli su do tih podataka i podneli krivičnu prijavu protiv Divjaka, a Vojni sud ga je, pred početak proteklog rata, osudio na devet mjeseci zatvora.

Ova zatvorska kazna, koju Divjak nije odslužio, jedan je od razloga zbog kojih je on ostao u Sarajevu tokom rata i pridružio se "Zelenim beretkama".

Divjak je, s obzirom da je pre rata predavao predmet "Taktika", bio zadužen za planiranje akcija muslimanskih vojnika na srpske položaje.

Krajem 1992. godine, Divjak je proveo mjesec dana u logoru "Parsovići" kod Konjica, gdje je bio pritvoren i maltretiran od strane pripadnika takozvane armije BiH, kao srpski špijun.

O ovom događaju Divjak nikada nikome nije pričao. U logoru "Parsovići" bio je zarobljen veliki broj Srba.

Divjak, koji je dobio orden kao pripadnik takozvane armije BiH, danas se izjašnjava kao Bosanac, a tokom proteklog rata bio je Srbin, kojeg su pokazivali kao primer da je takozvana armija BiH multietnička.

Divjak ima porodicu koja živi u Srbiji, ali on granicu još nije prešao, s obzirom da ga Tužilaštvo Srbije sumnjiči za zločin počinjen nad vojnicima JNA u Doborovoljačkoj ulici.

Danas živi u naselju Mejtaš u opština Stari grad, i radi za jednu francusku humanitarnu organizaciju.

Jovan Divjak je među licima sa potjernice, koju je MUP Srbije početkom 2009. godine raspisao za 19 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Među licima sa potjernice, osim Divjaka, su Stjepan Kljujić, Mustafa Hajrulahović Talijan, Zaim Backović, Hasan Efendić, Ejup Ganić.

Predmet "Dobrovoljačka", posle gašenja Vojnog suda u Beogradu, preuzelo je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, koje je nastavilo rad na njemu.

Istragu za zločin u Dobrovoljačkoj ulici od 2006. godine vodi i Tužilaštvo BiH u kome je Divjak, kako je nedavno i sam potvrdio, davao iskaz o ovom slučaju.

Prema izjavama svjedoka, u napadu na kolonu učestvovali su pripadnici TO i takozvanih Zelenih beretki i Patriotske lige, kao i više samostalnih naoružanih grupa.

Prvi ratni ministar policije takozvane Republike BiH Alija Delimustafić u iskazu pred istražnim organima Vojnog suda u Beogradu rekao je da su za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu odgovorni Ejup Ganić i Hasan Efendić.

Prema njegovim riječima, celu akciju u Dobrovoljačkoj ulici vodio je Zaim Backović, tada pomoćnik komandanta za Teritorijalnu odbranu, koji je sjedio u Predsjedništvu RBiH.

"On je koordinisao naredbe iz Predsedništva RBiH preko toki-voki uređaja. U toj kancelariji u Predsedništvu Backović je sjedio zajedno sa Ejupom Ganićem, Stjepanom Kljujićem i Hasanom Efendićem dok je trajala akcija u Dobrovoljačkoj i tako su vodili cijelu akciju", ispričao je Delimustafić.

On je rekao da je u napadu na kolonu JNA direktno učestvovao i Kerim Lončarević, komandant vojne policije.

Delimustafić je naveo u iskazu da su kolonu JNA u povlačenju u Dobrovoljačkoj ulici napali pripadnici "Zelenih beretki", koje su bile u sastavu Teritorijalne odbrane.

On je dodao da je komandant "Zelenih beretki" bio Emin Švrakić, dok je Teritorijalnom odbranom komandovao Hasan Efendić, a njegov zamjenik je bio Jovan Divjak.

U napadu na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici i dan ranije na Dom JNA u Sarajevu ubijena su 42 i ranjena 73 vojnika i oficira JNA.

Zarobljeno je 215 pripadnika JNA, koji su bili izloženi psihičkom i fizičkom zlostavljanju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE