• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na heroje i Drugu oklopnu brigadu FOTO

Autor SRNA

Polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomen-obilježje poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske i na spomenik generalu Slavku Lisici u Banjaluci je obilježeno 25 godina od osnivanja Druge oklopne brigade VRS.

Vijence i cvijeće su na banjalučkom groblju Sveti Pantelija položili ratni komandanti Druge oklopne brigade VRS Borislav Kojić i Miko Škorić, kao i general Oružanih snaga BiH Mirko Tepšić.

Ratni saborci, prijatelji i članovi porodice su na grob prvog komandanta Druge oklopne brigade Slavka Lisice prislužili svijeće i položili vijence.

Za sve poginule i umrle pripadnike Druge oklopne brigade VRS ranije je u Spomen-sobi Druge oklopne brigade u banjalučkom univerzitetskom kampusu služen parastos.

Ratni komandant Druge oklopne brigade VRS Borislav Kojić je rekao da je ova vojna formacija tokom rata vodila uspješne bitke na području Doboja, Dervente, Broda, Teslića i na Ozrenu.

"Te zadatke je obavljala savjesno i odgovorno. Tokom rata je poginulo 87 naših boraca, a više od 238 je ranjeno. Hvala im na ovome što danas imamo, a to su sloboda i teritorija. Srpsku moramo graditi, braniti i čuvati za generacije koje dolaze", poručio je ovaj pukovnik u penziji.

Kojić je rekao da današnja vlast brine o borcima, ali da je to nedovoljno, posebno kada je riječ o vojnicima koji su vrlo mladi krenuli rat.

On je poručio da nije dobro što se danas osnivaju neke nove boračke organizacije, te da treba da postoji samo jedna takva organizacija koja će brinuti o borcima.

Miko Škorić, koji je takođe bio ratni komandant Druge oklopne brigade, rekao je da je ova vojna formacija ratni put počela u veoma značajnoj vojnoj operaciji "Koridor 92".

"Vrlo uspješno smo tada, u saradnji sa pješadijom, nadigrali Hrvatsku vojsku koja je bila u punom kapacitetu u Posavini", rekao je ovaj pukovnik u penziji.

On je podsjetio da je ova brigada osnovana 10. juna 1992. godine na Manjači kod Banjaluke, te da je na ratištu u sastavu Prvog krajiškog korpusa VRS bila aktivna do novembra 1995.

"Brigadu je prošlo blizu 3.000 boraca iz oko 50 opština", naveo je Škorić, koji je obavljao rukovodeće funkcije u Boračkoj organizaciji Srpske.

Druga oklopna brigada formirana je od ljudstva i borbene tehnike Školskog centra oklopnih i mehanizovanih jedinica JNA "Petar Drapšin" Banjaluka.

Brigada je za svoje zasluge u odbrambeno-otadžbinskom ratu odlikovana medaljom Petar Mrkonjić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE