• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Što prije ući u ustavne promjene

Treba što prije ući u ustavne promjene u BiH koje su moguće, kako bi se obezbijedio legitimitet predstojećih izbora.

 Dodik: Što prije ući u ustavne promjene Izvor: MONDO

Ovo je izjavio predsjednik Vlade RS i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik u ponedjeljak nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom u Aleksandrovcu, kod Laktaša.

"Što prije treba ući u ustavne promjene u BiH kako ne bismo došli sutra eventualno u situaciju da određene evropske strukture razmišljaju o nekim vrstama sankcija ili suspenzijama pojedinih sporazuma koje BiH već ima", rekao je Dodik.

On smatra da odgovornost BiH upravo leži u tome da se izbjegne bilo kakva konfrontacija po tom pitanju.

Dodik je rekao da je sa Lajčakom razgovarao i o političkim odnosima u BiH i mogućem razvoju situacije nakon predstojećih izbora, te o mogućim ustavnim promjenama.

On je izrazio zahvalnost Lajčaku što pokazuje interes za stanje u BiH, jer je on najrelevantniji da na pravi i objektivan način predstavi situaciju u BiH na bazi saznanja koja ovdje ima.

Šef slovačke diplomatije i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak rekao je da je razgovorom sa Dodikom završio posjetu BiH čiji je cilj bio da se upozna o političkoj situaciji, pitanjima vizne liberalizacije, ispunjavanju uslova za Akcioni plan za članstvo BiH u NATO-u, te o presudi Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci" kako bi se se ona unijela u zakonodavstvo BiH.

"Za mene je od velike važnosti da sam večerašnjim susretom sa Dodikom zaokružio razgovore sa svim političkim liderima u BiH i da sam stvorio sliku koja će mi pomoći da informišem moje partnere u međunarodnoj zajednici o situaciji u BiH", istakao je Lajčak.

On je naveo da je cilj njegove posjete i da EU predstavi pravu sliku o situaciji u BiH, da na bazi toga može formulisati odgovarajuću politiku prema BiH.

Lajčak je rekao da svrha njegove posjete nije bila da se nešto dogovori, već da se sve pretvori u dobar odnos EU, NATO-a i BiH.

On je ocijenio da nedavni protesti u Sarajevu zbog hapšenja ratnog člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića u Londonu ne utiču na cjelokupnu bezbjednosnu situaciju u BiH, koja je stabilna u oba entiteta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE