• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Ganić: Diplomatski pasoš iz 2007.

Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić uhapšen je u Velikoj Britaniji 1. marta sa diplomatskim pasošem BiH koji je izdat u julu 2007.

 Slučaj Ganić: Diplomatski pasoš iz 2007. Izvor: MONDO

Pasoš je izdat u mandatu ministra inostranih poslova Svena Alakalaja, iako je on negirao da mu je dao pasoš na osnovu svog diskrecionog prava, prenose  "Nezavisne novine".

Na čelu Odsjeka za vizno-pasoške poslove u ovom sektoru tada je bio Boriša Arnaut, sadašnji ambasador BiH u Beogradu, pa postoji mogućnost da je baš on izdao pasoš Ganiću s kojim je nedavno otputovao u London, gdje je uhapšen po zahtjevu Srbije, navode "Nezavisne novine".

Prema zakonskim odredbama, diplomatski pasoš može izdati ministar na osnovu diskrecionog prava ili Sektor za konzularne poslove MIP-a na osnovu pravilnika iz 2004. godine koji reguliše ovu oblast.

Prema saznanjima "Nezavisnih", Ganić je imao diplomatski pasoš i prije, a taj prethodni, koji se u evidenciji vodi kao neaktivan, izdat je u aprilu 2006. godine s rokom važenja do 2011. godine i navodno je zamijenjen nakon godinu dana, jer je bio popunjen.

Vlasnici diplomatskog pasoša moraju imati i diplomatsku vizu, koja se izdaje maksimalno na godinu, pa je za Ganića, uz odobrenje rukovodstva MIP-a, ona morala da bude obnovljena u ovom periodu.

 Mladen Ivanić, koji je bio ministar inostranih poslova BiH do kraja 2006. godine, kaže da ne postoji mogućnost da je on potpisao izdavanje diplomatskog pasoša Ganiću, a ako ga je dobio iz službe MIP-a, onda je prekršen pravilnik jer pravo na takav pasoš imaju samo članovi Predsjedništva BiH nakon Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je ranije da se ne sjeća da je u njegovom mandatu Ganić podnosio zahtjev za diplomatski pasoš.

Ganić se danas pojavio pred Osnovnim sudom u Londonu, gdje se raspravljalo o zahtjevu Srbije za njegovo hapšenje. On je 1. marta uhapšen u Londonu na zahtjev Srbije koja ga je optužila za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, u Sarajevu 1992. godine kada su ubijena 42 nenaoružana vojnika u povlačenju iz BiH.   (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE